Evde poğaça yapmak hem pratik hem de ev halkını mutlu eden tariflerin başında gelir. Ama bazen ne kadar uğraşırsak uğraşalım, poğaçalar beklediğimiz gibi kabarmaz, yumuşak olmaz ya da lezzeti eksik kalır. Bunun sebebi çoğu zaman malzeme seçiminden yoğurma süresine kadar yapılan küçük ama etkili hatalardır. İşte evde poğaça yaparken sık yapılan 8 hata.
Soğuk süt, yumurta ya da yoğurt kullanmak mayalanma sürecini olumsuz etkiler. Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun daha iyi kabarmasını sağlar.
Kuru ya da yaş maya kullanırken şekersiz ve sıvısız başlamak, mayanın aktifleşmesini zorlaştırır. Ilık süt veya su içinde bir çay kaşığı şekerle maya önceden aktif hale getirilmelidir.
Tüm unu tek seferde hamura boşaltmak, fazla un eklenmesine neden olabilir. Bu da poğaçanın sert olmasına yol açar. Unu azar azar eklemek ve yumuşak, ele yapışmayan bir kıvam yakalamak önemlidir.
Yoğurma süresi kısa tutulduğunda hamur elastikiyet kazanmaz, kabarmaz ve pişince yoğun olur. En az 8-10 dakika yoğrulması gerekir.
Hamur yeterince mayalanmadan fırına verilirse, poğaçalar sert ve az kabarık olur. Hamurun iki katına çıkması beklenmeli, gerekirse sıcak bir ortamda üzeri örtülü bekletilmelidir.
Soğuk fırına giren poğaça kabarmaz, içi pişmeden dışı kızarabilir. Fırın mutlaka tarifte belirtilen sıcaklığa önceden ısıtılmalıdır.
Sadece yumurta akı poğaçanın üstünün mat kalmasına neden olur. Parlak ve altın rengi bir görünüm için yumurta sarısı veya yumurta sarısı ve bir çay kaşığı süt karışımı tercih edilmelidir.
Yeni çıkan sıcak poğaçaların üzerine bez örtmek buharı içeride tutar ve dışının yumuşak yerine hamurumsu kalmasına neden olur. Ilındıktan sonra üzeri örtülmelidir.