Pataşu Hamurunun Püf Noktaları
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Pataşu hamuru (pâte à choux), Fransız mutfağının temel tariflerinden biridir ve profiterol, ekler, paris brest gibi tatlıların yanı sıra tuzlu şuaların da temelidir. Hafif ama içi boş yapısıyla dikkat çeker. İşte pataşu hamurunun tutması ve mükemmel olması için püf noktaları:
Pataşu Hamurunun Püf Noktaları

Fransız mutfağından dünyaya yayılan pate a choux hamuru, ülkemizde pataşu hamuru olarak da bilinir. Özellikle profiterol ve ekler yapımında kullanılan bu hamur, küçük toplar halinde hazırlanır. Fırında pişerken puf gibi kabaran pataşu hamurunun içi boştur. Bu yüzden orta kısım kesilir ve krema ile doldurulur. İsteğe göre üzeri çikolata sosu veya farklı soslarla lezzetlendirilir. Pataşu hamuru zahmetli gibi görünse de, püf noktalarına dikkat edildiği takdirde oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. 

Pataşu Hamurunun Püf Noktaları

  1. Malzeme kullanımı

Pataşu hamurunu yaparken, tereyağı ve su/süt karışımını iyice kaynatmadan una geçme. Bu kaynama, yağın tamamen sıvıya karışmasını sağlar ve unu eklediğinde hamurun topaklanmasını önler. Unu ekledikten sonra karıştırmayı bırakma. Tahta kaşıkla veya spatula ile hızlıca karıştır. Hamur tencereye yapışmıyorsa ve top şeklinde toparlanıyorsa kıvam doğru demektir. Un kokusu gitsin diye hamuru ocakta birkaç dakika daha karıştırarak pişir. Bu, içinin hamur kalmaması için önemlidir.

  1. Yumurta ekleme

Yumurtaları doğrudan değil, tek tek ekle. Mikser ya da spatula ile her bir yumurtayı iyice yedirmeden diğerine geçme. Hamur ne çok katı ne de akışkan olmalı; kaşıktan düşerken üçgen bir şekilde uzuyorsa doğru kıvamdasın.

  1. Su koymayı unutma

Fırına küçük bir kapta su koyarak nemli ortam yaratabilirsin. Bu, daha iyi kabarmayı sağlar. Pişerken ilk 25–30 dakika fırının asla açmayın. Aksi takdirde kabaran hamur çöker.

  1. Pişirme

Pataşu hamuru genellikle 180-190°C’de 25-35 dakika pişirilir. Altı iyice kızarmalı ve kabuk sertleşmelidir. İçinin yumuşak kalmaması için pişirdikten sonra küçük bir delik açıp buharın çıkmasını sağlayın. Hazırladığınız pataşu hamuruna küçük bir delik açarak içine dolgu malzemesi sıkabilir veya ortadan ikiye keserek kremayı ortaya doldurabilirsiniz. 

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi
Soğan Dolması Yapmanın Püf Noktaları
Çarşaf Böreği Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Masterchef Furkan Kahraman Kimdir?
11 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İlk İsim Belli Oldu!