Özbek pilavı, Özbekistan'ın yöresel lezzetlerinden biridir. Bu özel lezzeti evlerde yapmak kolaydır ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Tam kıvamında bir Özbek pilavı hazırlayabilmek için su ve pirincin oranı doğru bir şekilde belirlenmelidir. Özbek pilavında su miktarı, pirinçle doğru orantılıdır ve aslında en hassas püf noktalarından biridir. Çünkü fazla su pilavı lapa yapar, az su ise pirinci diri bırakır.
Özbek pilavının genel ölçüsüne göre, 1 ölçü pirinç için, 1,5 ölçü su kullanılır. Yani 3 su bardağı pirinç için, ortalama 4,5 su bardağı su eklenmelidir. Ancak pilav suyunun ayarı göz kararıyla da yapılabilir. Pirincin üzerine et, havuç ve soğan eklenir. Üzerine sıcak su konulur. Suyun seviyesi, pirinç yüzeyini 1-15, cm civarında geçmelidir. Yüksek ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.
Özbek pilavında kullanacağınız pirinçler de suyun oranını değiştirebilir. Özbek pirinci, baldo pirinç gibi uzun taneli pirinçler daha az su isterken, nişastalı ve kısa taneli pirinçler daha fazla su çeker. 6-8 kişilik bir Özbek pilavı için, 4 su bardağı pirinç ve 6 su bardağı sıcak su kullanmak yeterlidir.