Katmer, Gaziantep’te çoğunlukla tatlı niyetine yenir ve yanında çay ya da süt ikram edilir. Geleneksel olarak “yeni evlenen çiftlere tatlı bir başlangıç olsun” diye düğünden sonraki sabah damada götürülmesi de bir âdettir. Orijinal Gaziantep katmerinin en önemli sırrı hamurundadır. Katmer hamuru, baklava hamuru gibi çok ince açılabilen, elastik yapılı bir hamurdur. İçinde maya bulunmaz; sadece un, su ve tuzla hazırlanır.
Simit katmerin içinde ne var ve katmer yapmanın kolay yollarına da göz atın.
Malzemeler;
Unu eleyin. Geniş bir yoğurma kabına un ve tuzu koyun. Suyu ekleyin. Azar azar su ilave ederek hamuru toparlamaya başlayın. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Yoğurun. Hamuru yaklaşık 8–10 dakika boyunca yoğurun. Elastik, pürüzsüz ve kulak memesi kıvamında olmalıdır.
Dinlendirin. Hamurun üzerine nemli bez örterek en az 30 dakika dinlendirin. Bu dinlenme süresi, hamurun kolay açılmasını sağlar. Bezelere ayırın. Dinlenen hamuru cevizden biraz büyük bezelere ayırın. İnce açın. Nişasta yardımıyla bezeleri çok ince olacak şekilde açın. Hamur, neredeyse şeffaf olana kadar açılmalıdır.
Orijinal katmer hamurunda maya kullanılmaz. Bu nedenle kabarmaz, çıtır kalır. Bol un ile yoğurmak ve dinlendirmek hamurun esnemesini kolaylaştırır. Hamur açıldığında altındaki masa hafif görünecek kadar ince olmalıdır.