Latince adı Cicer arietinum olan nohut, baklagiller familyasından bir bitkidir. Türkiye, Hindistan, Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılır. Protein, lif, B vitaminleri, demir ve magnezyum açısından çok zengindir. Nohut, etli yemeklerde, humus, falafel gibi meze yapımında, salatalarda ve soğuk başlangıçlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Veganlar için de protein kaynağı olan bu besin, doğru pişirilmezse çok fazla gaz ve hazımsızlığa yol açar. İşte, nohut pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:
Yeni mahsul nohut daha kolay pişer. Eski nohutlar (1 yıldan fazla beklemişse) çok geç pişer veya hiç yumuşamaz. Küçük taneli nohutların pişme süresi daha kısa olacaktır.
Nohutları bir gece önceden (en az 8 saat) soğuk suya ıslatın. Suya 1 tatlı kaşığı karbonat veya 1 çay kaşığı tuz eklersen daha çabuk yumuşar. Eğer zaman yoksa, sıcak suyla 2-3 saatlik hızlı ıslatma da işe yarar (ama klasik yöntem daha iyidir).
Evet, mutlaka dökülmeli. Islatma suyu sindirim zorluklarına neden olan gaz yapıcı maddeleri içerir. Pişirmeden önce nohudu bol suyla duruladığınızdan emin olun.
Nohutları, tencereye alırken üzerini 3–4 parmak geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başladığında oluşan köpüğü al. (gaz yapıcı etkileri azaltır) Kapağını kapatıp kısık ateşte 40–60 dakika pişir (düdüklüde 20–25 dakika yeterli).
Nohut yaparken tuzunu mutlaka sonradan ekleyin. İlk başta eklenen tuz, nohutların sert kalmasına yol açar. Bu yüzden pişirme işleminin son 10 dakikasında tuz ekleyebilirsiniz. Nohut yemeğine lezzet katmak için, haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Böylece daha parlak bir renk elde edersiniz. Ayrıca 2 diş sarımsak veya defne yaprağı da yemeğinize aroma katacaktır.