Nohut Pişirmenin Püf Noktaları
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Nohut, en sevilen bakliyat türlerinden biridir. Ancak kuru fasulye ve mercimek de olduğu gibi, nohutta yanlış pişirildiği takdirde gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Bu yüzden nohut pişirirken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Gelin, nohut pişirmenin püf noktalarını birlikte inceleyelim ve en önemli taktikleri öğrenelim.
Nohut Pişirmenin Püf Noktaları

Latince adı Cicer arietinum olan nohut, baklagiller familyasından bir bitkidir. Türkiye, Hindistan, Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılır. Protein, lif, B vitaminleri, demir ve magnezyum açısından çok zengindir. Nohut, etli yemeklerde, humus, falafel gibi meze yapımında, salatalarda ve soğuk başlangıçlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Veganlar için de protein kaynağı olan bu besin, doğru pişirilmezse çok fazla gaz ve hazımsızlığa yol açar. İşte, nohut pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

  1. Nohut seçimi

Yeni mahsul nohut daha kolay pişer. Eski nohutlar (1 yıldan fazla beklemişse) çok geç pişer veya hiç yumuşamaz. Küçük taneli nohutların pişme süresi daha kısa olacaktır.

  1. Islatma

Nohutları bir gece önceden (en az 8 saat) soğuk suya ıslatın. Suya 1 tatlı kaşığı karbonat veya 1 çay kaşığı tuz eklersen daha çabuk yumuşar. Eğer zaman yoksa, sıcak suyla 2-3 saatlik hızlı ıslatma da işe yarar (ama klasik yöntem daha iyidir).

  1. Islatma suyu dökülür mü?

Evet, mutlaka dökülmeli. Islatma suyu sindirim zorluklarına neden olan gaz yapıcı maddeleri içerir. Pişirmeden önce nohudu bol suyla duruladığınızdan emin olun.

  1. Pişirme

Nohutları, tencereye alırken üzerini 3–4 parmak geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başladığında oluşan köpüğü al. (gaz yapıcı etkileri azaltır) Kapağını kapatıp kısık ateşte 40–60 dakika pişir (düdüklüde 20–25 dakika yeterli).

  1. Tuz

Nohut yaparken tuzunu mutlaka sonradan ekleyin. İlk başta eklenen tuz, nohutların sert kalmasına yol açar. Bu yüzden pişirme işleminin son 10 dakikasında tuz ekleyebilirsiniz. Nohut yemeğine lezzet katmak için, haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Böylece daha parlak bir renk elde edersiniz. Ayrıca 2 diş sarımsak veya defne yaprağı da yemeğinize aroma katacaktır.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Masterchef Çağatay Doğanoğlu Kimdir?
13 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Üçüncü İsim Belli Oldu!
Masterchef Eylül Soysal Kimdir?
12 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İkinci İsim Belli Oldu!
Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi