Mikro Filizler Nedir, Nasıl Yetiştirilir?
Mikro filizler nedir, faydaları nelerdir? Evde mikro filiz nasıl yetiştirilir? Mikro filizler nasıl kullanılır? İşte, mikro filiz yetiştirme ve kullanımı:

Uzun süredir hayatımızda olan ancak son zamanlarda daha sık duyduğumuz mikrofilizlere marketlerde ve pazarlarda rastlamak mümkündür. Tohumdan minik bir halde yeşeren bu filizlere 'mikro filiz' deniliyor. Ancak zamanla büyüyen çeşitleri de var elbet. Mercimek, nohut, fasulye, turp otu, mor lahana gibi birçok sebzenin mikro filizi bulunuyor. Mikro filizler hem yemeklerin içerisinde, hem de sunumlarda kullanılıyor. İlk kez Çin'de tüketilmeye başlanan mikro filizler, olgun bitkilerden daha fazla vitamin ve mineral içeriyor. Az önce saydığımız bitkilerin ilk halleri olduğu için, bütün besin değerlerini de içerisinde barındırıyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşüren mikro filizler, kötü kolesterolü de dengeliyor. Kan şekerini dengede tuttuğu için, özellikle diyabet hastalarına öneriliyor. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor. Vücudun daha enerjik olmasını sağlayan bu bitkiler, aynı zamanda cilt sağlığını da güzelleştiriyor. Peki, evde mikro filizler nasıl yetiştirilir, mikrofilizler nasıl kullanılır? İşte, mikro filiz yetiştiriciliği:

Mikro Filizler Nasıl Yetiştirilir?

Online alışveriş sitelerinde ve marketlerde mikro filiz satışları yapılıyor. fakat tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, bu adımları takip etmeniz gerekiyor.

Malzemeler; Yapısıyla oynanmamış, organik tohumlar, kaliteli toprak, küçük kaplar.

  1. İlk olarak küçük kapların içini kaliteli toprakla doldurun.
  2. Toprağın üst kısmında bir parmak boşluk bırakın.
  3. Tohumları aralıklı olacak şekilde toprağa ekin.
  4. Tohumların üzerine çok az miktarda toprak serpiştirin.
  5. Ardından sulama işlemini uygulayın.
  6. Hazırladığınız saksıları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Saksıların üst kısmını kapatın.
  7. Saksıları gölgelik alanlara yerleştirin. Nemli kalması için her gün sulamayı ihmal etmeyin.
  8. Tohumlar çimlendikten sonra üst kısmını açın. Gün ışığı alan bir yere yerleştirin.
  9. Çimlenme işleminin ardından 2 günde bir sulama yapın.
  10. Uygun şartlar sağlandığında ektiğiniz tohumlar 7-14 gün arasında mikro filizlere dönüşecektir.

Mikro Filizler Nasıl Tüketilir?

Mikro filizler büyümeye başladığında makasla kesebilirsiniz. Mikro filizleri sandviç ve kahvaltılık omletlerin üzerine koyabilirsiniz. Bu bitkilerin çiğ tüketilmesi önerilmektedir. Bu yüzden pişirmeyin. Mikro filizleri salata, makarna ve yemeklerin üzerine serpiştirerek tüketebilirsiniz. Mikro filizlerin taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Bu yüzden tek seferde hepsini kesmeyin. Fakat kestiyseniz, kağıt havlu serili cam bir kavanozun içerisine koyun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. 

Önemli Not: Bazı sebzelere ve mikro filizlere karşı alerjiniz olabilir. Bu yüzden mikro filizleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
  2. Evde nane nasıl yetiştirilir?
  3. Adım adım lavanta yetiştiriciliği
  4. Evde domates nasıl yetiştirilir?
  5. Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla