Maydanoz Zayıflatır Mı, Maydanoz Nasıl Tüketilir?
Yemeklerin içerisinde sık sık kullandığımız maydanoz, zayıflatır mı? Detoks listelerinde de yer verilen maydanoz nasıl tüketilmeli? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım maydanozun kilo üzerindeki etkilerini anlattı:

Maydanoz Zayıflatır Mı?

Maydanozun 1 bardağı 22 kcaldir. Düşük kalorili, düşük yağlı, düşük sodyumludur. A, C, K vitamini, folik asit, potasyum ve lif içerir. Birçok Akdeniz yemeğinde ana bileşen olarak kullanılır. Maydanoz, yüksek vitamin-mineral içeriği ile bilinir, hafif idrar söktürücü özellikleri ile de şişkinliği hafifletmeye, ödem atımını artırmaya ve sindirim problemlerini (hazımsızlık, gaz, spazm) gidermeye yardımcı olur bu nedenle kilo verme ve detoks diyetlerinde, beraberinde kilo vermeye destek içeceklerde sıklıkla tercih edilir. Ancak bilimsel açıdan direkt olarak kilo kaybı için iyidir diyebileceğimiz bir kanıt yoktur. Hastalıkların önlenmesi ve genel sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için tek tek yiyeceklere odaklanmaktan daha önemlisi çeşitli bir diyet yemektir. 




Maydanoz Nasıl Tüketilmeli? 

Günlük ideal maydanoz dozu hakkında bilimsel veri yoktur. Normal yiyecek miktarlarında kullanımında sakınca görülmemektedir. Tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Pirinç, makarna ve patates gibi nişastalı salatalar dahil yenilen her salataya besin öğesi içeriğini artırmak adına ½ ila 1 bardak kadar maydanoz eklenebilir. Maydanoz kullanımı, aroma ve lezzet katmanın yanı sıra tadı artırmak için eklenen ilave yağ ihtiyacını da azaltır. Maydanozdaki ekstra lif için meyve sularına veya smoothielere maydanoz eklenebilir. Herhangi bir ilaç kullanmıyorsanız günde 1-2 fincan maydanoz çayı hazımsızlık veya bağırsak gazını gidermek için alınabilir. En iyi ve kolay kullanımı taze veya kuru halini salatalarda, çorbalarda, marinasyon veya soslarda değerlendirmek olacaktır.


Maydanoz Tüketmenin Riskleri Nelerdir?

K vitamini kanı pıhtılaştırır ve kan sulandırıcı ilaç kullananlarda yüksek K vitamini alınması ilaçların etkinliğini değiştirir. Maydanozun 1 bardağında 984 mikrogram K vitamini bulunur, bu günlük yeterli alımın %100’ünden fazladır. Böbrekte kalsiyum oksalat taşı olanlar maydanoz kullanmamalıdır. Kalsiyum eksikliğinden muzdaripseniz maydanoz kalsiyumu bağlayan, emilimi engelleyen oksalik asit içerir. Hamilelikte aşırı miktarda kullanımı kasılmaları tetikleyebilmektedir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Maydanozun faydaları nelerdir?
  2. Maydanoz suyu nasıl hazırlanır?
  3. Yeşil detoks nedir, nasıl yapılır?
  4. Yağ yakıcı detoks suyu tarifleri
  5. Diyet bozdurmayan tatlılar
  6. Mutfak temizliği nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?