Mayasız pişi, kabartma tozu sayesinde pratik şekilde kabaran ve hızlıca hazırlanabilen bir hamur işidir. Hamurun kıvamı ve yağın doğru ısısı, pişinin içinin güzelce pişip dışının çıtır kalması için çok önemlidir. Hamuru ne çok kalın ne çok ince açarak, kısa süre dinlendirip kızgın yağda pişirerek en iyi sonucu alabilirsiniz.
Hamuru sadece toparlanana kadar yoğurun. Fazla yoğurmak pişinin sert olmasına neden olabilir.
Kabartma tozunu doğrudan hamura değil, önce unla karıştırarak eklemek, eşit dağılmasını sağlar ve daha homojen bir kabarma olur.
Mayasız olsa da hamuru 15-20 dakika streç filme sarılı şekilde dinlendirmek, daha kolay şekil almasını ve güzel kabarmasını sağlar.
Çok kalın hamur dışı pişip içi çiğ kalabilir, çok ince olursa kabarmaz. Yaklaşık 0.5-1 cm arası idealdir.
Yağ yeterince kızgın değilse pişiler yağ çeker, çok kızgınsa dışı yanar içi çiğ kalır. Yağa küçük bir parça hamur atın, hemen yukarı çıkıyor ama hızlıca kararmıyorsa ısı ideal demektir.
Pişilerin rahatça yüzebilmesi için derin tavada ve bol yağda kızartın. Böylece her yeri eşit kızarır.
Hamuru şekillendirirken ortasını delmeden kızartırsanız daha güzel kabarır. Ama içinin daha iyi pişmesini isterseniz ortasına hafif bastırabilirsiniz.
Fazla yağı alarak daha hafif bir pişi elde etmiş olursunuz.