Laz Böreğinin Adı Neden Laz Böreği?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Laz böreği, Karadeniz’in doğusunda yaşayan Laz halkının mutfağından çıkmıştır. Hem börek hem tatlı özelliği taşımasıyla diğer tatlılardan ayrılır ve yöreyle özdeşleşir.

Laz böreği, Karadeniz’in doğusundaki Laz halkının mutfağından gelir. İnce yufka ve muhallebiyle yapılan bu tatlı, börek gibi hazırlanır. Kökeni ve yapılış şekli nedeniyle “Laz böreği” adıyla anılır.

Coğrafi köken

Laz böreği, Karadeniz’in doğusunda yaşayan Laz halkının mutfağında ortaya çıkmıştır.

Yerel sahiplenme

Özellikle Rize, Artvin ve çevresinde geleneksel olarak yapılır ve yöre halkı tarafından sahiplenilir.

Kültürel kimlik

Lazların kendine özgü yemek kültürünün bir parçası olarak, börek bu kimlikle anılmıştır.

Farklı tatlı-börek karışımı

Hem börek (ince yufkalar) hem tatlı (şerbetli) özellik taşımasıyla diğerlerinden ayrıldığı için ismi yöreyle özdeşleşmiştir.

Tarihi yayılım

Bilinen tarihçede; Osmanlı döneminde Laz ustaların yaptığı börekler saray mutfağına kadar girmiş, adı da "Laz böreği" olarak kalmıştır.

Günümüze taşınma

Bugün Karadeniz dışındaki bölgelerde de "Laz böreği" adıyla bilinmesi, kökenini vurgulayan bu ismin kalıcı olmasını sağlamıştır.

Şunlara da göz atın:

  1. Laz Böreği İçinde Ne Var?
  2. Laz Böreği Yapmanın Sırları
  3. Sigara Böreği Yapmanın 7 Püf Noktası
  4. Paçanga Böreği Yapmanın Püf Noktaları
  5. Kaytaz Böreği Yapmanın Püf Noktaları

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak