Kuskusun Sağlık İçin En Önemli 5 Faydası
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Kuskus, küçük ve yuvarlak taneli bir gıda maddesidir. Genellikle irmik veya buğday ununun çok az su ile yoğrularak elde edilen, sonra kurutulan minik hamur toplarıdır. Hem ana yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır hem de tek başına salata ya da sıcak yemek olarak tüketilir. Kuskusun faydaları, onu herkes için önemli bir besin kaynağı haline getirir. Gelin, kuskusun sağlık için faydalarını yakından inceleyelim.
Kuskusun Sağlık İçin En Önemli 5 Faydası

Kuskus, bir tahıl ürünü olarak görülse de, teknik olarak bir makarna türüdür. İrmik ununun suyla karıştırılması ile elde edilen kuskus, üç farklı türe ayrılır. Kuzey Afrika mutfağına dayanır. Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde geleneksel bir yemektir. Hafif nötrdür, içine ne katarsan onun tadını alır. Makarna ile benzer şekilde pişen kuskus, tavuk, et ve sebzelerle harmanlanarak da tüketilebilir. Kuskusun üzerine kaynar su dökmek ve haşlanana kadar pişirmek genellikle yeterlidir. 

Kuskusun Faydaları Nelerdir?

  1. Selenyum kaynağı: Kuskus, bağışıklık destekleyici selenyum da dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineralin yararlı bir kaynağıdır. Bu temel mineral bir antioksidan görevi görür ve tiroid fonksiyonunda ve tiroid hormonu üretiminde önemli bir rol oynar.
  2. Protein kaynağı: Tam bir protein olmasa da kuskus iyi bir kaynaktır ve 100 g'da (pişmiş ağırlık) yaklaşık 7gram protein sağlar. Bitki odaklı bir diyete faydalı bir ektir, felç, kalp hastalığı ve kanser gibi rahatsızlıkların daha düşük riskleriyle ilişkilendirilebilecek bir yeme biçimidir.

  1. Lif kaynağı: Kuskus bir lif kaynağıdır, ancak seviyeleri optimize etmek için tam tahıldan yapılan tam buğday kuskusu kullanılmalıdır. Lif, sindirim sağlığını destekler ve kabızlığı hafifletir ve araştırmalar bağırsaktaki yararlı bakteri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Tam buğday kuskus ayrıca daha doyurucudur, çünkü lif şekerin kan dolaşımına parçalanmasını yavaşlatır ve daha istikrarlı bir enerji kaynağı sağlar.
  2. Sağlıklı bir alternatif: Kuskus, aynı miktardaki beyaz pirinçten daha fazla protein ve daha fazla vitamin ve mineral katkısı sağlar.
  3. Sağlıklı bir fast food: Kuskus hızlı ve kolay hazırlanır. Çoğu süpermarkette bulunan kuskus kurutulmadan önce buharda pişirilmiştir, bu nedenle sadece yeniden nemlendirmek için kaynar su veya et suyu eklenmesi gerekir. Kuskus daha sonra salatalara eklenebilir veya et, balık veya sebzelerle birlikte garnitür olarak servis edilebilir.

Kuskus Herkes İçin Güvenli Mi?

Genel olarak çoğu insan için güvenli olduğu bilinen kuskus, bir buğday ürünüdür ve bu nedenle glüten içerir; bu da glütene karşı intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için uygun olmadığı anlamına gelir. Kuskus işlenmiş bir tahıldır ve tam buğday çeşidini seçmezseniz, neyle birlikte yendiğine bağlı olarak, kan şekeri yönetimi sorunu yaşayanların kan şekeri seviyelerini bozabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kuskus tarifleri
  2. Kök sebzelerin faydaları
  3. Tahinin faydaları
  4. Kakaonun faydaları
  5. Mayanın faydaları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Masterchef Sercan Şahinoğlu Kimdir?
17 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Altıncı İsim Belli Oldu!
Çikolatalı Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu
Bisküvili Havuç Topları Yapmanın Püf Noktaları
Mantı Hamuru Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Supangle Yapmanın Püf Noktaları