Kilo Almamak İçin Ne Yememeli?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Kilo almamak için sadece ne yediğiniz değil, ne kadar yediğiniz (porsiyon kontrolü) ve aynı zamanda nelerden uzak durduğunuz da büyük önem taşır. Günümüzde yaygın olarak tüketilen bazı gıdalar masum gibi görünse de zamanla kilo artışına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Şekerli içeceklerden kızartmalara, işlenmiş ürünlerden gece atıştırmalarına kadar birçok alışkanlık kilo kontrolünü zorlaştırır. Peki, kilo almamak için ne yememeli? İşte dikkat etmeniz gerekenler...
Kilo Almamak İçin Ne Yememeli?

Diyet yapmak ya da kilo vermek kadar, mevcut kiloyu korumak da emek ve dikkat ister. Hatta kiloyu korumak, vermekten de önemlidir. Verdiğiniz kiloyu koruduğunuz zaman; hem sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, hem porsiyon kontrolünü hem de yeterli egzersiz alışkanlıklarını muhtemelen sürdürüyorsunuz demektir. Bu noktada yalnızca sağlıklı yiyecekleri tercih etmek değil, zararlı gıdalardan ve kilo aldırıcı alışkanlıklardan uzak durmak da en az o kadar önemlidir. Çünkü bazı yiyecekler, görünüşte masum olsa bile içerdiği gizli şeker, rafine karbonhidrat ve sağlıksız yağlarla metabolizmayı yavaşlatabilir; kan şekerini dengesizleştirerek sürekli bir açlık hissine neden olabilir. Peki, kilo almamak için ne yememeli? İşte 5 yeme alışkanlığı…

Şekerli Gıdalar ve İçecekler

  1. Şekerli Gıdalar ve İçecekler

Paketli meyve suları, gazlı içecekler, şekerli kahveler ve tatlılar; kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir düşüşe neden olur. Yediğiniz miktar arttıkça, aldığınız kalori de yükselir. Bu da daha hızlı kilo almanıza sebep olur. Sık acıkma ve daha fazla yeme isteğiyle sonuçlanır. Şeker, vücutta yağ olarak depolanır ve uzun vadede kilo artışına katkı sağlar.

  1. Rafine Karbonhidratlar ve Beyaz Unlu Ürünler

Beyaz ekmek, pastane ürünleri, kek, poğaça gibi unlu mamuller; lif bakımından fakirdir ve düşük tokluk hissi yaratır. Bu tür gıdalar, insülin seviyelerinde dalgalanmalara neden olur ve yağ depolanmasını artırır.

  1. Kızartmalar ve Fast Food

Yüksek miktarda doymuş yağ ve kalori içeren kızartmalar ile fast food ürünleri, yüksek kalori içerikleri nedeniyle kilo alımına neden olur. Kızartmalar ayrıca kanserojen maddelerin oluşmasına da yol açabilir. Aynı zamanda trans yağ içeriği, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.

  1. İşlenmiş Gıdalar ve Hazır Atıştırmalıklar

Cips, paketli kurabiyeler, bisküviler ve işlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk); gizli şeker ve yüksek tuz içerikleriyle hem kilo alımına hem de fazla tuz tüketimine zemin hazırlar. İşlenmiş ve ultra işlenmiş gıdalar, sağlığımızı bozucu kanserojen içerikler açısından da zengindir.

  1. Gece Yemeleri

Gece geç saatlerde yemek yemek ise sindirimi zorlaştırır ve yağ depolanmasını kolaylaştırır. Kilo kontrolü için bu alışkanlıklar mutlaka sınırlandırılmalıdır.

Kilo almamak için yalnızca kalori saymak yeterli değildir. Ne yediğiniz kadar, ne kadar yediğiniz ve ne yemediğiniz de önemlidir. Rafine gıdalardan, işlenmiş ürünlerden ve aşırı şeker tüketiminden uzak durarak hem ideal kilonuzu koruyabilir hem de daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Dengeli bir beslenme planı, düzenli uyku ve hareketli bir yaşam tarzı ile desteklendiğinde bu süreç çok daha kolay ve sürdürülebilir hâle gelir.

Yazar: Uzman Diyetisyen Canan Aksoy

Şunlara da göz atın:

  1. Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
  2. Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata
  3. Kilo Verirken Kaçınmanız Gereken 5 Meyve
  4. Kilo Alma Endişesi Olmadan İçebileceğiniz 5 Meyve Suyu
  5. Kilo Vermek İçin 7 Adımlı Yemek Planlaması

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Limonlu Kek Yoğurtla Yapılır Mı?
Filizlenmiş Bakliyat Yenir Mi?
İyi Kolestrol Artıran 10 Yiyecek
Poğaçanın Üstünün Parlak Olması İçin Ne Yapmalı?
Yemeklerde Hangi Salça Kullanılır?
Şekerlenen Tatlı İçin Ne Yapılır?