Kafkas çorbası, Doğu Anadolu’nun yöresel çorba tariflerinden biridir. Genellikle et suyu ile pişirilen, buğday ve çeşitli sebzelerin (pancar, havuç, kereviz, lahana, soğan gibi) bir araya geldiği lezzetli bir çorbadır. Hem besleyici hem de vitamin ve mineral açısından zengin bir çorba olmasıyla bilinir. Kış aylarında tüketimi yaygındır ve bağışıklık sistemine destek olur.
Kafkas çorbasının temel dokusunu aşurelik buğday oluşturur. Buğday mutlaka bir gece önceden bol suyla ıslatılmalıdır. Bu işlem, hem pişme süresini kısaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Islatılan buğday ayrı bir tencerede iyice yumuşayana kadar haşlanmalı, diri kalmamasına dikkat edilmelidir. Haşlama sırasında oluşan fazla nişastalı su süzülürse çorbanın kıvamı daha temiz ve berrak olur.
Bu çorbanın karakteristik tadı sebzelerden gelir. Pancar, havuç, kereviz ve lahana mutlaka taze olmalıdır. Özellikle pancarın bayat olması çorbada toprak tadına yol açar. Sebzelerin mümkün olduğunca küçük küpler halinde ya da ince rendelenmiş olması önemlidir. Bu sayede sebzeler eşit pişer ve çorba daha homojen bir yapı kazanır. Lahana fazla iri doğranırsa çorbanın içinde sert kalabilir ve baskın bir koku bırakabilir.
Sebzelerin doğrudan suya atılması yerine tereyağında hafifçe kavrulması büyük fark yaratır. Soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulmalı, yakılmamalıdır. Sebzeler eklendikten sonra orta ateşte sabırla kavrulmalı; bu aşamada acele edilirse sebzeler aromasını bırakmaz. Kavurma işlemi çorbaya derinlik kazandırır ve sebze kokusunun daha dengeli olmasını sağlar.
Kafkas çorbasının lezzetini belirleyen en önemli unsurlardan biri et suyudur. Mümkünse ev yapımı et suyu tercih edilmelidir. Bu, çorbanın besin değerini ve lezzetini ciddi şekilde artırır. Et suyu sıcak halde tencereye eklenmelidir; soğuk su eklemek pişme dengesini bozabilir. Tuz, et suyunun tuzluluğu kontrol edilerek sonradan eklenmelidir.
Çorbanın yumuşak ve ipeksi kıvamı bu aşamada oluşur. Yumurta sarısı ve süt mutlaka ayrı bir kapta iyice çırpılmalıdır. Terbiye doğrudan tencereye dökülmemeli; çorbadan birkaç kaşık alınıp terbiyeye eklenerek ılıtılmalıdır. Ardından karışım yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak çorbaya eklenmelidir. Bu işlem yapılmazsa yumurta kesilir ve çorbanın dokusu bozulur.
Çorba ocaktan alındıktan sonra 5–10 dakika dinlendirilirse lezzetler daha iyi oturur. Servis sırasında ince kıyılmış maydanoz, az miktarda karabiber veya pul biber çorbanın aromasını tamamlar. Limon eklenmesi önerilmez; çorbanın sütlü yapısını bozabilir.
Şunlara da göz atın;
Düğün Çorbasının Püf Noktaları
Domates Çorbası Yapmanın Püf Noktaları
Yuvalama Çorbası Yapmanın 6 Püf Noktası