Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan kadife tatlısı, pürüzsüz ve kadifemsi bir kıvama sahiptir. Şerbet ve irmik ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre hindistan cevizi, krema, labne veya kakao gibi malzemelerle lezzetlendirilir. Bazı yörelerde kadife kek olarak da bilinir.
Kadife Tatlısının Malzemeleri
- İrmik: Kadife tatlısının ana malzemesi irmiktir. Kıvamı koyulaştıran irmiğin yaklaşık 1 su bardağı kullanılması önerilir.
- Yumurta: Kadife tatlısının pürüzsüz kıvamı için 3 adet yumurta kullanmak yeterli olacaktır.
- Toz şeker: Kadife tatlısını lezzetlendirmek için mutlaka 1 su bardağı toz şeker kullanılmalıdır.
- Yoğurt: Yoğurt, kadife tatlısına pürüzsüz bir doku sağlar. Malzemelerin yoğuşmasına yardımcı olur. 1 su bardağı kullanılması yeterlidir.
- Un: İrmiğin yanı sıra un kullanımı da tatlının istenilen kıvama ulaşmasını sağlar. 1,5 su bardağı kullanılması yeterlidir.
- Kabartma tozu ve vanilya: Her iki malzemeden de 1 paket kullanmak yeterli olacaktır.
- Sıvı yağ: Tatlıya kıvam verebilmek için 1 su bardağı sıvı yağ kullanmak gerekir.
- Şerbet: Kadife tatlısının şerbeti için 2 su bardağı su, 2 su bardağı toz şeker ve birkaç damla limon suyu kullanmak yeterlidir.
Yapılışı:
- Kadife tatlısına başlamadan önce mutlaka şerbet yapılmalıdır. Bunun için bir tencerede su ve şerbet kaynatılır. Kaynayan suya birkaç damla limon suyu eklenir ve ocağın altı kısık ateşe getirilerek 10 dakika daha pişirilir. Ardından soğumaya bırakılır.
- Kadife tatlısı için önce yumurta ve şeker bir kapta çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt eklenerek karıştırılır.
- Daha sonra irmik, un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
- Hazırlanan tatlı harcı, yağlanmış borcama dökülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 30 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirilir.
- Tatlı fırından çıktıktan sonra 5 dakika beklenir. Ardından üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
- Tatlının şerbeti çekmesi için 2-3 saat bekletilir. Üzerine kaymak, krem şanti, hindistan cevizi veya antep fıstığı serpiştirilerek servis edilir.
Şunlara da göz atın;
- Selanik tatlısı nedir?
- Lotuslu tatlısı nedir?
- Meksika tatlısı nedir?
- Japon tatlısı nedir?
- Gül tatlısı nedir?