Tavayı iyice ısıtmak ve gözlemeyi her iki tarafı da güzelce kızarana kadar pişirmek önemlidir. Pişirme sonrası üzerine tereyağı sürmek ve bezle örtüp dinlendirmek, gözlemenin yumuşak kalmasını sağlar. Gözleme, özellikle sıcak servis edildiğinde yanında ayran ya da çayla birlikte çok daha lezzetli olur. İşte gözleme yapmanın püf noktaları.
Un, su, tuz ve biraz zeytinyağı ile hazırlanan hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Yoğurduktan sonra üzerini örtüp en az 30 dakika dinlendirin. Bu, açılmasını kolaylaştırır. Böylece her gözleme eşit kalınlıkta ve büyüklükte olur. Aşırı un gözlemenin kuru olmasına neden olabilir. Hamuru açarken az miktarda un kullanın ve fazla unu silkeleyin.
Özellikle ıspanak, patates ya da peynirli harçlarda fazla su gözlemenin dağılmasına ya da yumuşamasına neden olabilir. Kalın doldurulmuş gözlemeler düzgün pişmez. Her yerine eşit ve ince bir katman halinde yaymak en iyisidir.
Gözlemeyi pişirmeye başlamadan önce sac veya tava iyice ısınmış olmalı. Çok sıcak olmamalı, aksi halde dışı yanar içi pişmez. Geleneksel gözleme genellikle yağsız pişirilir ve piştikten sonra üzerine tereyağı sürülür. Ama isterseniz tavaya az zeytinyağı koyarak da pişirebilirsiniz. Gözlemeyi çevirdikten sonra spatulayla bastırarak kabaran yerlerin de pişmesini sağlayabilirsiniz.