Gerçek Aşure Malzemeleri Nelerdir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Aşure, özellikle Muharrem ayında yapılan geleneksel ve simgesel bir tatlıdır. Tarif yörelere göre değişiklik gösterse de, “klasik ve zengin” bir aşurenin temel malzemeleri bulunur. Peki; gerçek aşure malzemeleri nelerdir? İşte yanıtı.

Aşure, paylaşmanın ve bereketin simgesi olan geleneksel bir tatlıdır. Genellikle Muharrem ayında yapılan bu özel tatlı, buğday, nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin yanı sıra kuru meyvelerle hazırlanır. İçeriğinde kuru incir, kayısı, üzüm gibi tatlılık veren malzemeler bulunur ve genellikle şekerle tatlandırılır. Üzeri nar taneleri, ceviz, tarçın ve fındık gibi malzemelerle süslenerek görsel bir şölen haline getirilir. Her evde farklı malzemelerle yapılabilen aşure, kültürel çeşitliliği ve dayanışma ruhunu yansıtan anlamlı bir lezzettir.

Temel Malzemeler (Ana Gövde):

  1. Buğday (aşurelik): 2 su bardağı
  2. Nohut: 1 su bardağı (önceden haşlanmış)
  3. Fasulye (kuru fasulye): 1 su bardağı (önceden haşlanmış)
  4. Pirinç: ½ su bardağı
  5. Su: 12–14 su bardağı (pişirme süresince gerekirse eklenir)

Tatlandırıcılar:

  1. Toz şeker: 2–3 su bardağı (damak zevkine göre ayarlanabilir)
  2. Kuru kayısı: 10–12 adet (doğranmış)
  3. Kuru incir: 8–10 adet (doğranmış)
  4. Kuru üzüm (sarı veya siyah): ½ su bardağı
  5. Portakal kabuğu rendesi: 1 tatlı kaşığı (isteğe bağlı)

Aroma ve Ekstra Lezzet İçin:

  1. Tarçın çubuğu veya toz tarçın
  2. Karanfil (kaynatılıp suyu eklenir, 4–5 adet)
  3. Portakal suyu (isteğe bağlı)

Süsleme İçin (Servis esnasında):

  1. Nar taneleri
  2. Ceviz içi
  3. Fındık
  4. Badem (kabuksuz)
  5. Kuş üzümü
  6. Tarçın (toz)
  7. Antep fıstığı (toz veya file)

Notlar:

  1. Malzemeler önceden ıslatılmalı (özellikle nohut, fasulye ve buğday).
  2. Kuru meyveler ayrı ayrı haşlanıp eklenebilir, incir koyu renk verdiği için en sona eklenir.
  3. Tatlı-tuzlu dengesini bozmamak için tuzlu malzeme kullanılmaz.
  4. Vegan bir tatlıdır, hayvansal ürün içermez.

Şunlara da göz atın:

  1. Bakır Kazanda Pişen Nefis Aşure Tarifi
  2. Aşure: Bereketin Tenceredeki Hikâyesi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

MasterChef Şampiyonuna Ait Hamburgerci Kurşunlandı: Haraç İddiası Gündemde
Ahşap Tahtalarda Temizlik ve Uzun Ömür Sırları
Çorba İçin Tavuk Nasıl Çözdürülür?
Evde Kakaolu Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Yeni Tavayı Direkt Ocağa Koymadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Şey
Bulaşık Makinesindeki Kötü Kokuları Gidermenin 6 Tüyosu