Filizlenen Gıdalar Tüketilir Mi?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Patatesin yeşeren kısmı zehirli mi? Soğan filizlenince atılmalı mı? Filizlenen gıdalar hakkında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Peki; filizlenen gıdalar tüketilir mi? İşte cevabı.

Mutfakta çoğu zaman göz ardı edilen küçük detaylar, sağlığımız üzerinde büyük etkiler yaratabilir. Uzun süre bekleyen patateslerin yeşermesi ya da soğanların filizlenmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Peki; filizlenen gıdalar tüketilir mi?

Güvenle Tüketilebilen Filizlenmiş Gıdalar

Bu gıdalar uygun koşullarda filizlendirilirse hem sağlıklı hem de besleyici olabilir:

  1. Mercimek
  2. Nohut
  3. Buğday
  4. Fasulye (baz�� türleri)
  5. Kinoa
  6. Brokoli, alfalfa gibi tohumlar

Filizlenme sırasında enzim aktivitesi artar, sindirimi kolaylaşır ve vitamin (özellikle B ve C vitaminleri) miktarı artabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Hijyen: Filizler nemli ortamlarda kolayca bakteri üretebilir (örneğin Salmonella veya E. coli).
  2. Yıkanmamış, çiğ tüketim: Çiğ olarak tüketilecekse çok iyi yıkanmalı, tercihen sirkeli suda bekletilmelidir.
  3. Uzun süreli beklemiş filizler küflenebilir ya da toksin üretmeye başlayabilir.

Tüketilmemesi Gereken Filizlenmiş Gıdalar

Patates

Filizlenmiş patatesin içeriğinde solanin adlı zehirli bir madde birikir. Bu madde mide bulantısı, kusma ve zehirlenmelere neden olabilir. Patatesin filizlenmiş kısımları ve yeşillenmiş bölgeleri kesinlikle tüketilmemelidir.

Bazı baklagiller (örneğin lima fasulyesi)

Filizlenme sırasında toksin üretebilirler. Çiğ yenmeleri sakıncalıdır.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Barbunya Pilaki Sıcak Mı Yenir Soğuk Mu?
Kuru Barbunya Islatırken Tuz Atılır Mı?
Çatalın Boyutu, Tatlının Tadını Değiştirir Mi?
3 Aralık Masterchef Türkiye'de 4. Ceketi Kim Kazandı?
Kokina Buketi Nasıl Saklanır?
San Sebastian'ın Malzemeleri Nelerdir?