Filizlenen Barbunya Yenir Mi?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Filizlenen barbunya (kuru barbunya fasulyesi) bazı durumlarda yenebilir ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Peki; filizlenen barbunya yenir mi? İşte cevabı.

Mutfakta kuru gıdaları saklarken bazen beklenmedik manzaralarla karşılaşabiliriz. Bunlardan biri de bir süre bekletilen kuru barbunyaların filizlenmesidir. Peki; filizlenen barbunya yenir mi?

Filizlenme doğal bir süreçtir

Barbunya gibi baklagiller nemli ortamda bekletildiğinde filizlenebilir. Bu, tohumun canlı olduğunu ve çimlenmeye başladığını gösterir. Bu durumda zehirli hale gelmiş anlamına gelmez.

Filiz uzunluğu önemlidir

Kısa filizlenmiş barbunyalar (1-2 mm) genellikle tüketilebilir. Ancak filiz çok uzamışsa (birkaç santim) tadı ve dokusu değişebilir, bu da tüketim için uygun olmayabilir.

Pişirme mutlaka yapılmalıdır

Filizlenmiş barbunya çiğ yenmemelidir. İçerdiği lektin gibi zararlı maddeler ancak iyice pişirildiğinde etkisiz hale gelir. Filizlenmiş de olsa, en az 10-15 dakika kaynatılarak pişirilmelidir.

Bozulma ile karıştırmayın

Filizlenme ile küflenme, kötü koku veya yumuşama gibi bozulma belirtileri farklıdır. Eğer barbunya kötü kokuyorsa, rengi değişmişse veya üzerinde küf varsa tüketilmemelidir.

Besin değeri artabilir

Filizlenme sırasında bazı vitamin ve enzimlerin seviyesi artabilir. Bu da, uygun şekilde pişirildiğinde filizlenmiş barbunyanın besleyici olabileceği anlamına gelir.

Sonuç: Eğer barbunya sadece hafifçe filizlenmişse, bozulma belirtisi yoksa ve iyice pişirilirse tüketilmesinde sakınca yoktur. Ancak şüphe varsa riske girmemek en iyisidir.

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak