Filizlenmiş patates yenir mi, ne zaman çöpe atılır?
Patates, geniş ve pratik kullanım alanıyla beraber mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden biri. Patatesle ilgili bir soru ise yıllardır internette çok arananlar arasında yer alır: “Çimlenen, filizlenmiş patates yenir mi?” Gelin, bilimsel makaleler eşliğinde filizlenen patatesin gerçekten zararlı olup olmadığını birlikte inceleyelim.
Filiz Gördünüz Diye Hemen Atmayın! Çimlenen Patates Hakkında Şok Eden Gerçek

Özellikle son yıllarda internette karşımıza filizlenmiş patateslerin yenilip yenilemeyeceği konusunda bazı içerikler çıkıyor. Aslında, bu filizlenmiş patatesleri yemek sağlıklı değildir çünkü yüksek seviyelerde glikoalkaloid içerebilirler. Glikoalkaloidler, patates bitkisinde doğal olarak üretilen toksinlerdir. Çiçeklerde, filizlerde ve kabuklarda yoğunlaşır. Glikoalkaloidler ısıya dayanıklı oldukları için pişirme sırasında parçalanmazlar. Yüksek miktarda glikoalkaloid içeren yiyeceklerin tüketilmesi ise mide bulantısı ve ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.

filizlenmiş patates

PATATESİN YAPISI

Poison.org bu konuda şu bilgileri paylaşıyor: "Patatesler solanin ve chaconine adı verilen iki toksik glikoalkaloid içerir. Ancak filizlenmemiş taze patatesler, tüketim için güvenli konsantrasyonlarda yalnızca az miktarda glikoalkaloid içerir. Işığa maruz kalma, klorofil ve glikoalkaloidlerin oluşumunu büyük ölçüde artırır. Klorofil, birçok bitkinin yeşil renginden sorumludur ve toksik değildir. Ancak, artan klorofilin yeşil rengi, bir patateste aşırı glikoalkaloid olduğunu gösterebilir. Patates bitkisinin tüm kısımları glikoalkaloidler içerir. En düşük konsantrasyon ise patatesin beyaz gövdesindedir. Pişirmeden önce patatesin kabuğunu çıkarmak glikoalkaloid içeriğini azaltabilir".

NASIL TÜKETİLMELİ?

Bu bilgiler ışığında Glikoalkaloid oluşumunu en aza indirmek için patatesler serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Patates satın alırken, kesik, çürük veya çürük kısımları olmayan sağlam olanları seçmeniz önerilir. Hong Kong Centre of Safety, bu konuda "Kabuğu soyun ve pişirmeden önce hasar, çürüme, yeşil renk ve filizlenme gösteren kısımları kesin. Şüpheniz varsa, tüm patatesi atın" diyor.

FİLİZLENMİŞ PATATES TÜKETİLEBİLİR Mİ? NE ZAMAN ATILIR?

Peki, yemek yapmak için elinize aldığınız patateslerde 'gözler' oluştuğunu görürseniz bu patatesler tüketilebilir mi? Teknik olarak bu sorunun yanıtı evet.

Kraft Heinz'da araştırma ve geliştirme müdür yardımcısı olan Bryan Silness, Southern Living'e yaptığı açıklamada şu bilgileri veriyor:

  1. Filizlenmiş patatesler teknik olarak güvenle tüketilebilir; ancak, bu filizleri veya renk değişimlerini çıkarmanız gerekecektir,
  2. İdeal patatesler serttir ve düzgün bir kabuğa sahiptir. Bunlar, fırınlanmış patatesler veya kızartmalar için tercih edilen patateslerdir. Küçük filizleri çıkardıktan sonra patates hala tüketilebilir.
  3. Ancak, patatesin genel durumunu da kontrol etmelisiniz. Patates yumuşak, ezilebilir veya nemli hale geldiyse, artık tüketilmemelidir. Silness, "Eğer dokunulduğunda yumuşak, solgun veya buruşmuş hissediliyorsa, atın.

VE ÖZET:

  1. Küçük filizli ve sert patatesler, filizleri ve yeşil kısımları derinlemesine temizlenerek tüketilebilir.
  2. Yumuşamış, buruşmuş veya geniş çapta yeşillenmiş patateslerin tüketilmesi önerilmez.
  3. Hamileler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, filizlenmiş patates tüketiminden kaçınmalıdır.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Teflon Tava Çizilirse Neden Tehlikeli Olur?
Evde Kolayca Hazırlanabilecek 10 Nefis Tatil Yemeği
5 Temel Sos Hangileri?
Patatnik Yapmanın Püf Noktaları
Laboratuvar Üretimi Balığa İlk FDA Onayı: Menüye Girdi
Saray Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?