Özellikle son yıllarda internette karşımıza filizlenmiş patateslerin yenilip yenilemeyeceği konusunda bazı içerikler çıkıyor. Aslında, bu filizlenmiş patatesleri yemek sağlıklı değildir çünkü yüksek seviyelerde glikoalkaloid içerebilirler. Glikoalkaloidler, patates bitkisinde doğal olarak üretilen toksinlerdir. Çiçeklerde, filizlerde ve kabuklarda yoğunlaşır. Glikoalkaloidler ısıya dayanıklı oldukları için pişirme sırasında parçalanmazlar. Yüksek miktarda glikoalkaloid içeren yiyeceklerin tüketilmesi ise mide bulantısı ve ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
Poison.org bu konuda şu bilgileri paylaşıyor: "Patatesler solanin ve chaconine adı verilen iki toksik glikoalkaloid içerir. Ancak filizlenmemiş taze patatesler, tüketim için güvenli konsantrasyonlarda yalnızca az miktarda glikoalkaloid içerir. Işığa maruz kalma, klorofil ve glikoalkaloidlerin oluşumunu büyük ölçüde artırır. Klorofil, birçok bitkinin yeşil renginden sorumludur ve toksik değildir. Ancak, artan klorofilin yeşil rengi, bir patateste aşırı glikoalkaloid olduğunu gösterebilir. Patates bitkisinin tüm kısımları glikoalkaloidler içerir. En düşük konsantrasyon ise patatesin beyaz gövdesindedir. Pişirmeden önce patatesin kabuğunu çıkarmak glikoalkaloid içeriğini azaltabilir".
Bu bilgiler ışığında Glikoalkaloid oluşumunu en aza indirmek için patatesler serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Patates satın alırken, kesik, çürük veya çürük kısımları olmayan sağlam olanları seçmeniz önerilir. Hong Kong Centre of Safety, bu konuda "Kabuğu soyun ve pişirmeden önce hasar, çürüme, yeşil renk ve filizlenme gösteren kısımları kesin. Şüpheniz varsa, tüm patatesi atın" diyor.
Peki, yemek yapmak için elinize aldığınız patateslerde 'gözler' oluştuğunu görürseniz bu patatesler tüketilebilir mi? Teknik olarak bu sorunun yanıtı evet.
Kraft Heinz'da araştırma ve geliştirme müdür yardımcısı olan Bryan Silness, Southern Living'e yaptığı açıklamada şu bilgileri veriyor: