Sıradan yemekleri özel kılmak için bazen sadece küçük bir dokunuş yeterlidir. İster sarımsaklı yoğurtla ferahlatılmış bir lezzet, ister taze baharatlarla hazırlanmış kremamsı bir sos… Her biri yemeklerinize ayrı bir tat katabilir. İşte evde hızlıca yapabileceğiniz 5 nefis sos tarifi...
Malzemeler
2 olgun avokado
1 küçük diş sarımsak (ezilmiş)
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber
Taze kişniş veya maydanoz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Avokadoları çıkarıp çatalla ezin. Yoğurt, limon suyu, sarımsak, zeytinyağı ve baharatları ekleyip karıştırın. İsteğe göre doğranmış yeşillik ekleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirip pul biberle süsleyin ve servis edin.
Malzemeler
½ su bardağı mayonez
½ su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı dijon veya klasik hardal
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı limon suyu veya elma sirkesi
1 çay kaşığı toz soğan veya çok ince kıyılmış kuru soğan
1 tatlı kaşığı dereotu, 1 tatlı kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
Yarım çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir kasede birleştirin. Tel çırpıcı veya kaşık yardımıyla homojen ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Sosun kıvamı çok yoğun gelirse birkaç damla süt veya yoğurt ile inceltebilirsiniz. Buzdolabında 15–20 dakika dinlendirip soğuk servis edin.
Malzemeler
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz ve karabiber
Yapılışı:
Küçük bir kaba bal ve hardalı ekleyin. Elma sirkesini ve zeytinyağını ekleyin. Karışımı bir çırpıcı veya bir çatal ile iyice çırpın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Ballı hardal sos tarifi servise hazır. Sosu bir servis kasesine ilave ederek servis edin.
Malzemeler
3 kg domates
7-8 diş sarımsak
3/4 su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı deniz tuzu
1/4 su bardağı üzüm sirkesi
1-2 defne yaprağı
Yapılışı:
Domateslerin altına artı işareti şeklinde kesik atın. Tencereye yerleştirip yarısına kadar sıcak su ekleyin, 10 dakika pişirin. Soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun ve püre haline getirin. Sarımsağı zeytinyağında soteleyin, domates püresi, sirke ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Defne yaprağı ile kavanoza doldurun, kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabında saklayın.
Malzemeler
½ kg mayonez
10 kornişon turşu (ince doğranmış)
3 diş sarımsak (ezilmiş)
50 g kapari (ince doğranmış)
2 haşlanmış yumurtanın beyazı (ince doğranmış)
1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı beyaz biber
Yapılışı:
Turşuları kıyın. Sarımsakları ezin. Kapari ve yumurta aklarını incecik doğrayın. Kornişon turşu, sarımsak, kapari, yumurta, maydanoz, tuz, beyaz biber ve mayonezi bir kâsede karıştırın. Yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar limon suyunu ekleyip çırpın.
Şunlara da göz atın:
Fasulye Piyazı Sosu Nasıl Yapılır?
Islak Hamburger Sosu Nasıl Yapılır?
Kahvaltılık Sos Yapmanın 5 Püf Noktası
Beşamel Sos Neye Yakışır?