Enginar Dolması Hakkında Merak Edilen 10 Soru
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
İlkbaharın ve Ege sofralarının gözdesi enginar dolması, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlıklı ve şık sunumuyla da öne çıkıyor. Ege mutfağının incisi enginar dolması; hangi malzemelerle yapılır, hangi baharatlar yakışır, yaprakları yenir mi ve daha fazlasını bu yazımızda sizler için hazırladık.
Enginar Dolması Hakkında 10 Sık Sorulan Soru

Zeytinyağlıdan etli versiyonlara, kıymalıdan fıstıklı tariflere kadar birçok farklı haliyle karşımıza çıkan bu eşsiz yemek, hem hafif hem doyurucu oluşuyla seviliyor. Peki; enginar dolmasının içine ne konur, hangi baharatlar yakışır, kıyma eklenir mi, yaprakları yenir mi ya da yanında ne servis edilir? İşte enginar dolması hakkında merak edilen 10 sorunun cevabı.

enginar dolması

Enginar dolmasının malzemeleri nelerdir?

İç harç için genellikle pirinç, soğan, zeytinyağı, dolmalık fıstık, kuş üzümü, dereotu, taze nane ve baharatlar kullanılır. Enginar çanakları ya da bütün enginarlar doldurularak yapılır.

Enginar dolması hangi ilimize aittir?

Enginar dolması özellikle Ege Bölgesi, başta İzmir olmak üzere, Bodrum ve çevresinde yaygındır. Zeytinyağlı versiyonu Ege mutfağına özgüdür.

Enginar dolmasına hangi baharatlar konur?

Tarçın (az miktarda), karabiber, yenibahar ve tuz en çok tercih edilen baharatlardır. Bazı tariflerde çok az kimyon veya muskat da kullanılır.

Enginar dolması hangi malzemelerden yapılır?

Enginar, pirinç, soğan, zeytinyağı, baharatlar, taze otlar (dereotu, nane), dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile hazırlanır. İsteğe göre limon suyu da eklenir.

Enginar dolmasına kıyma konur mu?

Zeytinyağlı versiyonunda kıyma kullanılmaz. Ancak bazı yörelerde sıcak servis edilen etli versiyonları da yapılır. Bu durumda iç harca kıyma eklenebilir.

Enginar dolmasının yaprakları yenir mi?

Eğer dolma yapraklı enginarla hazırlanmışsa, yaprakların yumuşak ucu diş yardımıyla sıyrılarak yenebilir. Ancak çok sertse yenmez.

Enginar dolması yanına ne yakışır?

Yanına yoğurt, cacık, limonlu yeşil salata veya beyaz peynirli mezeler çok yakışır. Soğuk zeytinyağlı versiyonu için beyaz şarap da tercih edilebilir.

Enginar dolmasına sarımsak konur mu?

Genellikle kullanılmaz ama bazı ev tariflerinde az miktarda sarımsak eklenebilir. Özellikle etli versiyonlarında tercih edilebilir.

Enginar dolmasına nane konur mu?

Özellikle taze nane zeytinyağlı enginar dolmasına çok yakışır ve aromatik bir lezzet katar.

Enginar dolmasının piştiğini nasıl anlarız?

Enginarın yaprakları kolayca ayrılıyorsa ve iç harç pişmiş, yumuşak bir kıvama geldiyse dolma hazırdır. Ayrıca bıçakla ortasına batırıldığında rahatça geçiyorsa pişmiş demektir.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Kadayıfın Çıtır Çıtır Olması İçin Şerbet Nasıl Dökülür?
Hangi Türk Tatlısı Kadayıfla Yapılır?
Taş Kadayıf Nerenin Coğrafi İşareti?
Balık Çorbasına Yoğurt Konur Mu?
Tabak Rengine Göre Hangi Yemeksin?
Balık Çorbası Hangi Yöreye Ait?