En Popüler Salata Çeşitleri Nelerdir?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Hafif, sağlıklı ve doyurucu öğünlerin vazgeçilmezi olan salatalar, hem geleneksel hem de modern tariflerle sofralara renk katıyor. Peki, en popüler salata çeşitleri nelerdir? İşte en popüler tarifler...
En Popüler Salata Çeşitleri Nelerdir?

Salatalar, hem sağlıklı beslenmenin hem de lezzetli sofraların vazgeçilmez parçaları arasında yer alır. Mevsim sebzeleriyle hazırlanan, tahıllarla zenginleştirilen ya da protein kaynaklarıyla doyurucu hale getirilen salatalar; kahvaltıdan akşam yemeğine kadar günün her öğününde yerini alabilir. Peki, en popüler salata çeşitleri nelerdir? İşte o liste.

Çoban Salata

  1. Çoban Salata

Malzemeler:

  1. 2 adet salatalık
  2. 4 adet domates
  3. 3 adet yeşil biber
  4. 1 adet mor soğan
  5. 1/4 demet maydanoz
  6. 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. 4 yemek kaşığı limon suyu
  8. 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Sebzeleri bol suyla yıkayın. Domatesleri ve salatalıkları küçük küpler halinde doğrayın. Biberleri ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın ve yarım ay şeklinde doğrayın. Mor soğanı küçük doğrayın, maydanozu ince kıyın. Tüm doğranmış malzemeleri salata kasesine alın. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün. Karıştırıp hemen servis edin.

  1. Sezar Salata (Caesar Salad)

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı küp doğranmış ekmek
  2. 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. Kekik
  4. Kırmızı pul biber
  5. 1 demet endivyen
  6. 4 parça ançuez
  7. 1 diş sarımsak
  8. Yarım limonun suyu
  9. Yarım çay kaşığı hardal
  10. 2 yemek kaşığı mayonez
  11. Yarım çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  12. Tuz
  13. Karabiber
  14. Kiraz domates

Yapılışı:
Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blender’ıyla pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Endivyenleri yıkayıp kurulayın, geniş bir kaseye alın. Sosu üzerine döküp karıştırın. Ekmekleri fırında kızartın. Kalan zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. Ekmekleri bu karışımda 1–2 dakika kavurun. Salatayı tabağa alıp üzerine domates, parmesan ve ekmekleri ekleyin.

Sezar Salata Sosu:
5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon suyu ve tuz karıştırılır. İsteğe göre hardal ve worcestershire sosu da eklenebilir.

  1. Gavurdağı Salatası

Malzemeler:

  1. 4 adet domates
  2. 1 adet kuru soğan
  3. 4 adet yeşil sivri biber
  4. 2 adet salatalık
  5. 100 g ceviz içi
  6. 1/2 demet maydanoz

Sosu İçin:

  1. 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  3. 1 tatlı kaşığı sumak
  4. 1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Domates ve salatalıkları küp doğrayın. Biber, maydanoz ve kuru soğanı ince kıyın. Soğanı tuzla ovup suyunu sıkın. Cevizi doğrayın. Sos malzemelerini çırpın ve salataya ekleyip karıştırın.

  1. Kinoalı Salata

Malzemeler:

  1. 100 g lor peyniri
  2. 1 yemek kaşığı iri doğranmış ceviz içi
  3. 2 dal maydanoz
  4. 2 dal taze nane
  5. 1 kahve fincanı haşlanmış kinoa
  6. 1 dal kereviz sapı (küçük doğranmış)
  7. 1 yeşil elma (küp doğranmış)
  8. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  9. 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Zeytinyağı ve limon dışındaki tüm malzemeleri harmanlayıp bir kavanoza alın. Sosu ayrı kapta karıştırın. Servisten önce salatanın üzerine gezdirin.

  1. Ton Balıklı Salata

Malzemeler:

  1. 400 g konserve ton balığı
  2. 3 Yedikule marulu
  3. 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  4. 1 su bardağı Meksika fasulyesi
  5. 100 g kiraz domates
  6. 1 avokado
  7. 3 taze soğan
  8. Birkaç dal maydanoz
  9. 600 g karides
  10. 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu İçin:

  1. 4 yemek kaşığı balzamik sirke
  2. 1/4 su bardağı zeytinyağı
  3. 2 yemek kaşığı limon suyu
  4. Tuz, karabiber

Yapılışı:
Marulları yıkayıp doğrayın. Fasulye, domates, soğan ve maydanozu ekleyin. Avokadoyu dilimleyip katın. Karidesleri zeytinyağında soteleyip ekleyin. Sosu hazırlayıp salatanın üzerine dökün.

  1. Yoğurtlu Semizotu Salatası

Malzemeler:

  1. Yarım demet semizotu
  2. 200 g süzme yoğurt
  3. 1 lime (yeşil limon) suyu
  4. 2 diş taze sarımsak
  5. 1 büyük salatalık
  6. 1 tatlı kaşığı kuru nane
  7. 1 yemek kaşığı nane yağı

Yapılışı:
Yoğurdu lime suyuyla karıştırın. Salatalığı rendeleyin. Sarımsağı ezip yoğurda karıştırın. Semizotunu doğrayıp tüm malzemelerle harmanlayın. Üzerine nane ve nane yağı ekleyip servis edin.

  1. Roka Salatası

Malzemeler:

  1. 1 demet roka
  2. 5–6 dilim parmesan (isteğe göre beyaz peynir)
  3. 6 adet cherry domates
  4. 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  5. 1 adet yeşil elma (isteğe göre)

Sosu İçin:

  1. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 yemek kaşığı balzamik sirke
  3. 1/2 çay kaşığı karabiber
  4. Tuz

Yapılışı:
Rokaları yıkayıp sirkeli suda bekletin. Domatesleri doğrayın, fıstıkları tavada kavurun. Sos malzemelerini karıştırın. Tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine peynir ve elma dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

  1. Patates Salatası

Malzemeler:

  1. 3 adet haşlanmış patates (küp doğranmış)
  2. 1 adet kuru soğan (tuzla ovulmuş)
  3. 3 dal taze soğan
  4. Yarım demet taze nane
  5. Yarım demet maydanoz
  6. Tuz, kimyon, pul biber
  7. Yarım limonun suyu
  8. 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  9. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  10. 1 tatlı kaşığı hardal

Yapılışı:
Haşlanan patatesleri doğrayın. Soğan ve yeşillikleri doğrayıp ekleyin. Sos malzemelerini karıştırıp üzerine dökün. Karıştırıp servis edin.

  1. Greek Salata (Yunan Salatası)

Malzemeler:

  1. 4 adet domates
  2. 2 adet salatalık
  3. 1 çay bardağı zeytin
  4. 100 g beyaz peynir
  5. 1 adet kırmızı soğan
  6. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  7. Yarım limonun suyu
  8. Tuz, karabiber

Yapılışı:
Domates ve salatalıkları iri doğrayın. Zeytinlerin çekirdeğini çıkarın. Soğanı halka doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine peynir ekleyip sosu gezdirin.

  1. Tabbouleh (Tabule)

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı ince bulgur
  2. 1,5 su bardağı sıcak su
  3. 1 adet salatalık
  4. 2 adet domates
  5. Yarım su bardağı taze nane
  6. Yarım su bardağı taze maydanoz
  7. 1/4 su bardağı taze soğan
  8. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. 2 yemek kaşığı limon suyu
  10. Tuz, karabiber

Yapılışı:
Bulguru sıcak suyla ıslatın, 10–15 dakika bekletin. Fazla suyunu süzün. Sebzeleri küçük doğrayın. Bulgura ekleyin. Sos malzemeleriyle karıştırıp servis edin.

Salatalar, yalnızca yemeğin yanında sunulan basit bir garnitür olmaktan çok daha fazlası. Her biri farklı tatlara hitap eden, sağlıklı içerikleriyle öne çıkan bu salata çeşitleri; hem damak zevkinize hitap eder hem de beslenmenize katkı sağlar. Mevsime, ana yemeğe ya da beslenme tercihinize göre uygun bir salata seçerek siz de sofranıza canlılık ve denge katabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Masterchef Sercan Şahinoğlu Kimdir?
17 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Altıncı İsim Belli Oldu!
Çikolatalı Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu
Bisküvili Havuç Topları Yapmanın Püf Noktaları
Mantı Hamuru Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Supangle Yapmanın Püf Noktaları