Çırpılmış kahve kavramı yeni bir kavram gibi gelse de aslında farklı kültürlerde çırpılmış kahveler vardır. Dünyanın her yerinde çeşitli kültürler, çırpılmış kahvenin kendine özgü versiyonlarını geliştirmiştir. Çırpılmış kahvelerin çoğu, kahve üretimiyle uzun ve köklü ilişkileri destekleyen ülkelerden geliyor. Sizler için bu lezzetli çırpılmış kahveleri sizler için derledik. İşte, dünyanın her yerinden bilmeniz gereken çırpılmış kahveler:
Cà phê trúng veya Vietnam yumurtalı kahvesi, kahve dünyasını keşfedenlere benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu kahveyi eşsiz kılan şey, üzerine konan, şekerli yoğunlaştırılmış süt ve tabii ki yumurta sarısından yapılan, çırpılmış muhallebi benzeri köpüktür. Fransız sömürgecilerin Vietnam'da kahve yetiştirmeye başladığı 1850'lerin sonlarından bu yana ülke, yumurtalı kahve de dahil olmak üzere benzersiz kahve kültürünü geliştiriyor.
İçecek 1940'ların ortalarında icat edildi ve efsaneye göre Nguyen Van Giang adında bir adam, bu içeceği icat ettiğinde bir Fransız otelinde çalışıyordu. Süt stoklarının azalması ve aşırı fiyatlanması nedeniyle Giang, bunun yerine yumurta kullanma fikrini ortaya attı ve sonuçta hoş, kremsi dokulu bir köpük elde edildi. İçecek büyük bir başarıydı ve 1946'da Giang, kendi kahve dükkanı Café Giảng'nin duvarları arasında kahveyi savundu.
O zamandan beri cà phê trúng, Hanoi sokaklarında ve sosyal medyada popülerlik kazandı ve görsel açıdan çekici çırpılmış kahve büyük ilgi gördü. Görünüşte, yumurtalı kahvenin, zengin, koyu siyah kahve tabakasının üzerine düzgün bir şekilde oturan, kendine özgü altın-kahverengi köpüklü bir üst kısmı vardır. Keyfini çıkarmak için, bu iki katmanı birbirine karıştırarak tatlı ve kremalı bir içeceğin tadını çıkarabilir veya siyah kahveyi köpüklü üst kısmından yudumlayabilirsiniz. İçeceğin tadının tiramisuya benzediği, tatlı muhallebi benzeri köpüğün ise acı kahveyi tamamladığı söyleniyor.
Dalgona kahvesi, dünya çapında çırpılmış kahvenin yüzü haline gelmiş, soğuk, tatlı ve görsel açıdan etkileyici bir içecektir. "Çırpılmış kahve" için yapılan hızlı bir internet araması, dalgona kahvesi hakkında övgüler yağdıran, üzerinde çürümüş kahve köpüğü bulunan soğuk süt görüntülerinin yer aldığı sayfalarca geri dönüyor.
Hazır kahve, şeker, süt ve su gibi yalnızca birkaç malzemeyle, birçok insanın zaten kilerinde bulunan şeylerle hazırlayabileceği bir şey. Hazır kahveyi, suyu ve şekeri pürüzsüz bir köpük haline getirin ve bir bardak buzlu sütün üzerine katlayın. Bu leziz içeceği içerken kahve köpüğü sütle karışarak leziz ve canlandırıcı bir çırpılmış kahve elde edilir.
Turistler İtalyan kahvesi hakkında fanteziler kurduklarında, muhtemelen barda ayakta durmanın ya da masalarda oturup küçük fincan espressoların tadını çıkarmanın mükemmel görüntüsünü hayal ediyorlar. Ancak çoğu kişinin farkına varamayacağı şey, İtalya'nın aynı zamanda espressoya lezzetli bir yaz alternatifi olduğudur. Bu canlandırıcı crema di caffè. Bunların İtalya'da bulabileceğiniz bir diğer yaygın adı da crema fredda al caffè'dir.
Crema di caffè, İtalyan yaz sıcağından kaçmak isteyenlere birçok restoran, bar ve tabacchi'nin (bar ve kafe ile kesişen bir market) sunduğu tatlı, soğuk çırpılmış bir kahvedir. Tıpkı normal espressolarda olduğu gibi bunlar da aynı küçük fincanlarda servis ediliyor. Müşteriler, oldukça kalın olduğu için yudumlamak yerine kaşıkla kremalı kahvenin tadını çıkarıyorlar.
İtalya'da barmenler veya baristalar bunları barın arkasındaki büyük karıştırıcılardan servis edebilir, ancak evde hazırlamak da kolaydır. Güçlü, soğutulmuş, şekerle tatlandırılmış kahveyi ve soğuk çırpılmış kremayı birlikte çırparak kendi crema di caffè'nizi yapabilirsiniz. Küçük bir bardak veya fincanda servis yapın ve damak zevkinize uygunsa üzerine kakao tozu veya tarçın ekleyin.
Dalgona kahvesi, karantina döneminden bu yana çırpılmış kahvenin ilgi odağı olsa da, köpüklü kahve ve şeker karışımına sahip başka bir geleneksel kahve daha var. Café Cubano olarak da adlandırılan Küba kahvesinin dalgona ile farklılıkları olsa da dikkate değer benzerlikler de vardır.
Café Cubano, espresso ve demerara veya esmer şekerin birleşiminden yapılan güçlü, köpüklü bir kahvedir. Köpük, geleneksel olarak az miktarda espresso ve demerara şekerinin birleştirilmesi ve espuma olarak bilinen zengin bir kahve köpüğü oluşana kadar yoğun bir şekilde karıştırılmasıyla oluşturulur. Köpüğü oluşturduktan sonra, yapımcı espressoyu küçük bardağa dökerek, üzerinde tatlı, zengin köpük bulunan güçlü, espresso boyutunda bir kahve yaratır. Bu içecek için espressoyu hazırlamanın geleneksel süreci, güçlü koyu kahve üreten İtalyan ocak üstü moka pot espresso makinesi kullanmaktır. Bu, dalgona kahvesinden çok daha güçlü bir kahve olmasının yanı sıra sıcak bir içecektir. Daha soğuk bir içecek isteyenler için, kremalı buzlu Küba kahvesi ve biraz şekerli yoğunlaştırılmış süt, sıcak bir günde rahatça içilebilir.
Café Cubano, kahvaltıda veya yemek yerken veya günün farklı saatlerinde mola verirken yaygın olarak kullanılan bir mekandır. İtalyan espressosunda olduğu gibi, Kübalıların Café Cubano'nun tadını çıkarırken sosyalleşmesi yaygındır.
"Çırpılmış kahve" anlamına gelen Phitti hui, çırpılmış kahvenin geleneksel Pakistan versiyonudur. Hazır kahve, şeker ve suyun kullanıldığı bu, dünya çapında kahve severlerin ilgisini çeken diğer birçok popüler çırpılmış kahveye benziyor.
Bu kahveyi hazırlamanın geleneksel yöntemi, kahveyi, ılık suyu ve şekeri bir kaşıkla çırpmayı içerir, ancak günümüzün modern hazırlığı kesinlikle elektrikli çırpıcıyı affeder. Köpüğün bu şekilde hazırlanmasındaki benzerliklere rağmen, phitti hui genellikle buz yerine sıcak olarak tüketilir, bu da onu dalgona kahvesi gibi diğer çırpılmış kahvelerden ayırır. Köpüğü çırptıktan sonra fincana dilediğiniz kadar sıcak su ve süt ekleyin. Hafif bir karıştırma, köpüğün üstte hafif ve köpüklü kalmasını sağlarken içeceği karıştırır.
Ortaya çıkan içecek, aynı çekici ipeksi çırpılmış kahve tepesine sahip, tatmin edici derecede tatlı ve sıcak bir içecektir. Bu kahveler Pakistan'daki makinelerde bile bulunabilir, ancak aynı zamanda evde hazırlamak için yaygın olarak kullanılan içeceklerdir.
Pakistan'ın phitti hui'sinin bir çeşidi, Hindistan'ın çırpılmış kahvesidir. Bu tarz çırpılmış kahvenin bir diğer yaygın adı Hint kapuçinosudur, çünkü içeceğin çırpılmış üst kısmı İtalyan kapuçinosunun üstündeki köpüklü süte benzemektedir. Bunlara, kahveyi köpürtmek için dövmenin geleneksel yöntemi nedeniyle elle dövülmüş kahveler de denilebilir. Diğer isimler arasında desi kahve veya yumuşak kahve yer alır, ancak tüm bu farklı isimler aynı anlama gelir; sıcak, şekerli çırpılmış kahve.
Çırpılmış Hint kahvesi, Kuzey Hindistan'daki evlerde popülerdir, ancak bu bölgenin ve diğer bölgelerin kahvehanelerinde de halka açık olarak içilebilir. Bu içecek aynı zamanda Hint düğün törenlerinin ve diğer önemli toplantıların da anahtarıdır.
Bu kahveyi yapma süreci Pakistanlı muadili kadar basittir. Aslında hazırlık adımları aynıdır. Bu kahveyi yapmak, hazır kahveyi şeker ve suyla çırpmayı ve ardından beğeninize göre ılık süt veya su eklemeyi içerir. Bu içeceğin isimlerinden biri elle dövülmüş kahve olmasına rağmen, elektrikli çırpıcı kullanmak yine de bu adımı daha basit hale getirebilir ve daha yumuşak, daha yumuşak çırpılmış kahve köpüğü elde edilmesini sağlayabilir.
Frappé'nin tarihi çok uzun değildir; içecek ilk kez 1957'de bir kahve çalışanının Selanik Ticaret Fuarı'nda yenilikçi bir çalkalanmış çikolatalı içecek sergilemesi nedeniyle mutlu bir kaza olarak ortaya çıkmıştır. Çalışanın hazır kahvesi için sıcak suyu yoktu, bu yüzden soğuk su ve buzla yeni çalkalama yöntemini denedi. Bunu yaparken yanlışlıkla dünyanın ilk frappé'sini icat etti.
Bugün, Yunan frappé'si, hem canlandırıcı derecede soğuk hem de uyarıcı derecede kafeinli bir içecekle sıcağı yenmenin her yerde bulunan bir yoludur. İçeceği buzla çalkalamak keyifli bir köpük oluşturur ve malzemeleri soğutur. Bunlar basit; sadece su, hazır kahve ve isterseniz süt. Müşteriler genellikle frappelerini nasıl istediklerini, daha tatlı, daha acı veya sütlü olarak seçerler. Bu süt normal süt olabileceği gibi buharlaştırılmış süt de olabilir.
Frappé'ler Yunanistan'da ve Kıbrıs'ta oldukça yaygındır. Aslında yaklaşık 1979'dan bu yana Yunanistan'ın ulusal kahve içeceği olarak müjdeleniyor ve dünyanın en sevilen çırpılmış kahvelerinden biri olarak yerini daha da sağlamlaştırıyor.
Yunan frappesi ilgi odağı olsa da, daha genç olan espresso bazlı muadili de, espressonun bölgesel kahve kültürüne tanıtılmasının ardından 90'ların ortalarından beri yerel bir favori oldu. Freddo espresso, dünya çapında kendine yer edinmiş frappuccinoların buzlu, Yunan versiyonudur.
Freddo espresso yapmak, taze çekilmiş duble espresso shotunu istediğiniz şeker seviyesine sahip bir çalkalayıcıya eklemeyi ve buzla iyice çalkalamayı içerir. Daha sonra yapımcı köpüklü kahveyi bir pipetle içilmek üzere buzun üzerine döküyor. Bu, canlandırıcı derecede acı bir çırpılmış kahve olabilir veya tercihiniz buysa daha tatlı olabilir.
Freddo cappuccino, espressoyu buzlu bir karıştırıcıda çırpma işleminin aynısını içerir, ancak üstüne çırpılmış süt köpüğünün katmanlanmasıyla ilgili son bir aşama ekler. Freddo espressoda olduğu gibi, tatlılık da ne kadar şeker ekleneceğini belirleyen kişisel zevke bağlıdır. Sıcak espresso shot'a şeker eklenir ve buzla çalkalanmadan önce karıştırılır.
En tatlı çırpılmış kahvelerden biri, adı "şekerleme" anlamına bile gelen İspanyol cafe bombón'dur. Bu, ilk olarak Valensiya'da ortaya çıkan, İspanya'nın her yerinde tadını çıkarabileceğiniz popüler bir kahvedir.
Bu kahveye kendine özgü tatlılığını veren, normal süt yerine buharlaştırılmış süt kullanılmasıdır. Bu listedeki diğer çırpılmış kahvelerden farklı olarak, içeceği malzemeleri birlikte çırparak hazırlamak yerine, Café Bombón'un yaygın versiyonları bir şekilde yapısızlaştırılmıştır. Kahve, yoğunlaştırılmış süt ve şeker farklı katmanlar halinde sunulur.
Bu kahveyi hazırlamanın popüler bir yolu, içeceğin üstüne vanilyayla zenginleştirilmiş krem şanti eklemektir. Bu, kremayı vanilya özü ile elektrikli bir çırpıcıyla veya elle çırparak önceden oluşturulabilir. Kahve, alt katmana yoğunlaştırılmış süt ve ardından çift shot espresso dökülerek hazırlanır. Bu aşamanın bir başka yöntemi de espressoyu bardağa çekmek ve daha ağır olan yoğunlaştırılmış sütü dikkatli bir şekilde içine dökerek, yan tarafa doğru dibe çökerek düz beyaz bir tabaka oluşturmasını sağlamaktır. Bardak kullanmak, bu katmanlama etkisinin içeceği daha da çekici hale getirmesine olanak tanır. Kahve son kat vanilyalı çırpılmı�� kremayla tamamlanır.
Şunlara da göz atın;