Dünyanın En İyi Tatlısı Nedir?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Her ülkenin kültürel mirasını yansıtan tatlılar, bazen nostaljik anıları canlandırır, bazen de özel kutlamaların vazgeçilmez simgesi haline gelir. Dünyanın dört bir yanından gelen bu eşsiz lezzetler, farklı coğrafyaların tarihini, geleneklerini ve damak zevklerini sofralarımıza taşır. Peki, dünyanın en iyi tatlısı hangisidir? İşte denemeniz gereken tarifler…
Dünyanın En İyi Tatlısı Nedir?

Tatlılar, kültürden kültüre farklılık gösterse de evrensel olarak mutluluğun, kutlamanın ve özel anıların simgesi olurlar. Kimisi çikolatanın yoğun ve zengin tadında kendini bulurken, kimisi ise süt ve meyvenin hafifliğiyle hafif bir lezzet deneyimi yaşar. Peki, dünyanın en iyi tatlısı hangisidir? İşte denemeniz gereken en lezzetli 7 tatlı tarifi…

Çikolatalı Fondan (Molten Chocolate Cake)

  1. Çikolatalı Fondan (Molten Chocolate Cake)

Malzemeler:

  1. 2 adet yumurta
  2. Yarım su bardağı toz şeker
  3. 150 g bitter çikolata
  4. Yarım su bardağı un
  5. 2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşana kadar çırpın. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin, içine tereyağını ekleyip karıştırın. Çikolatalı karışımı yumurtalara ekleyin, ardından unu ilave edip karıştırın. Yağlanmış kalıplara yarısına kadar harç doldurun. Önceden ısıtılmış 200°C fırında 8–10 dakika pişirin. Fırından alıp 1-2 dakika dinlendirin, ters çevirerek servis edin.

  1. Tiramisu

Muhallebisi için:

  1. 1 paket labne (200 g)
  2. 2.5 su bardağı süt
  3. 3 tepeleme yemek kaşığı un
  4. 1 yumurta
  5. 3 tepeleme yemek kaşığı toz şeker

Kahveli Islatma Sosu:

  1. 1 su bardağı sıcak su
  2. 1 yemek kaşığı granül kahve

Üzeri için:

  1. Kakao

Hazırlanışı:
Un, şeker, süt ve yumurtayı tencerede karıştırarak pişirin. Ilıyınca labne ekleyip çırpın. Kahveyi sıcak suda eritip soğutun. Kedi dillerini kahveyle ıslatıp bir kaba dizin, üstüne muhallebi dökün. Katları tekrar edin. Soğuyunca üzerine kakao serpip servis edin. Afiyet olsun!

  1. Baklava

Hamur İçin:

  1. 650 g baklavalık un
  2. 7 yumurta sarısı
  3. 1 çay bardağı süt, yoğurt ve ayçiçek yağı
  4. 1 silme çay kaşığı karbonat

Açmak İçin:

  1. 400 g nişasta

İç Harç:

  1. Fındık, ceviz veya fıstık (isteğe göre)

Üzeri İçin:

  1. 100 g tereyağı

Şerbet:

  1. 1 kg toz şeker + 1,5 litre su + Yarım limon (kaynatın, soğutun)

Hazırlanışı:
Hamuru yoğurun, 5 büyük beze yapın, her birini 20 küçük bezeye ayırın (toplam 100). Her bezeyi nişasta ile açın, 20 kat üst üste koyup tek yufka halinde açın ve yağlanmış tepsiye serin. İç harcı serpip diğer katları aynı şekilde ekleyin. Şekil verip tereyağını dökün. 180°C fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca soğuk şerbeti dökün, üzerini kapatıp dinlendirin.

  1. Cheesecake

Malzemeler

Tabanı için:

  1. 200 g bisküvi
  2. 100 g tereyağı

İç Harç için:

  1. 900 g lor peyniri (veya süzme yoğurt)
  2. 200 g krem peynir
  3. 200 g toz şeker
  4. 1 paket vanilin
  5. 4 yumurta
  6. 200 ml ekşi krema
  7. 1 yemek kaşığı un
  8. Yarım limonun suyu ve rendesi

Üzeri için:

  1. Pudra şekeri, frambuaz, nane

Hazırlanışı:
Bisküvileri toz haline getirip eritilmiş tereyağıyla karıştırın. Kalıba bastırarak yerleştirin, 175°C fırında 10 dk pişirip soğutun. Peynir ve krem peyniri çırpın, kalan harç malzemelerini ekleyip pürüzsüz hale getirin. Karışımı tabanın üzerine dökün. 175°C fırında 60–70 dk pişirin. Fırın kapalıyken 1 saat dinlendirin. Tamamen soğuyunca buzdolabında en az 4 saat bekletin. Üzerini süsleyip dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!

  1. Macaron

Malzemeler
Hamur İçin:

  1. 100 g pudra şekeri
  2. 50 g ince çekilmiş badem
  3. 2 yumurta akı
  4. 4 çorba kaşığı toz şeker

Kremalar (isteğe göre):

  1. Çikolatalı: 80 g bitter çikolata, 1 çay bardağı krema, 30 g tereyağı
  2. Fıstıklı: 40 g antep fıstığı, 1 su bardağı şeker, 100 g tereyağı, 1 paket vanilin
  3. Portakallı: 100 g tereyağı, 1 fincan portakal suyu, 2 çay bardağı şeker, 3 yumurta sarısı + 2 yumurta, 1 portakal rendesi, 2 çorba kaşığı nişasta

Hazırlanışı:
Badem ve pudra şekerini robottan geçirip eleyin. Yumurta aklarını çırpıp şekeri ekleyin, bademli karışımla tahta kaşıkla karıştırın. Hamuru sıkma torbasına alıp yağlı kağıda 2 cm çapında sıkın. 170°C fırında 10 dakika pişirin. Soğuyan makaronları seçtiğiniz kremayla birleştirip servis edin.
Renkli Makaron Kremaları:

  1. Çikolatalı Krema: Bitter çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin, kremayı ekleyip karıştırın, soğutun.
  2. Fıstıklı Krema: Antep fıstığı ve şekeri robottan geçirip un haline getirin, vanilya ve tereyağı ekleyip karıştırın, buzdolabında 30 dk dinlendirin.
  3. Portakallı Krema: Portakal kabuğu rendesi ve tüm malzemeyi tencerede kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin, soğutun.

  1. Güllaç

Malzemeler

  1. 10 yaprak güllaç
  2. 1,5 litre süt
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 1 çay bardağı file badem veya ince çekilmiş badem
  5. 1 çay bardağı dövülmüş badem
  6. 1 paket vanilin
  7. 1 yemek kaşığı gül suyu

Süsleme İçin:

  1. File badem
  2. Toz Antep fıstığı
  3. Kiraz şekerleme

Hazırlanışı:
Sütü şekerle ısıtıp vanilin ve gül suyu ekleyin, ılımaya bırakın. Tepsiye güllaç yaprağını serip sütle ıslatın. 5. yapraktan sonra dövülmüş badem serpin, kalan yaprakları da sütle ıslatarak dizin. Kalan sütü üzerine dökün, buzdolabında 2 saat dinlendirin. Üzerini toz Antep fıstığı ve kiraz şekerleme ile süsleyip servis yapın.

  1. Pavlova

Malzemeler

  1. 3 adet yumurta beyazı
  2. 150 gr pudra şekeri
  3. Bir paket vanilya

Kreması için:

  1. 1 paket krema (200 ml)
  2. 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Üzeri için:

  1. 250 gr dilediğiniz meyve
  2. 5 yaprak nane
  3. 1 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı:
Yumurta beyazlarını mikserde kabarana kadar çırpın, pudra şekerini 3 partide ekleyip vanilya ile karıştırın. Hamuru sıkma torbasıyla yağlı kağıda küçük daireler şeklinde sıkın, uçlarını spatula ile sivrilterek şekil verin. 110°C’de 90-120 dakika pişirin, fırında 1 saat kurutun. Kremayı pudra şekeri ile çırpıp dolapta soğutun. Pavlovaların ortasına kremayı koyup, meyve ve nane ile süsleyin.

Şunlara da göz atın:

  1. Limonla Hangi Tatlılar Yapılır?
  2. A ile Başlayan Tatlı İsimleri Nelerdir?
  3. Kıbrıs Tatlısı Yapmanın 7 Püf Noktası
  4. Yapay Zekaya Göre Türk Mutfağının En İyi 10 Tatlısı

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kurban Etinin Sert Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Kurban Etini Yumuşatmak İçin Ne Yapmalı?
Antrikot Terbiyesi Nasıl Olur?
Koyun Etinin En İyi ve En Değerli Yeri Neresidir?
Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?