Kapağı kapalı pişirmek, dolmanın aromasının tencerede hapsolmasını sağlar. Bu yöntem, dolmaların kurumadan yumuşak kalmasına yardımcı olur. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve pişirme süresini kısaltır.
Kapağı kapatmak, tencere içinde buharın birikmesini sağlar. Bu buhar, dolmaların iç kısmının da yumuşak ve eşit şekilde pişmesine yardımcı olur.
Kapağın kapalı olması, dolmanın suyunun ve baharatların dışarı buharlaşmasını engeller. Bu sayede dolma hem daha aromatik olur hem de tadı yoğunlaşır.
Dolmalar pişerken su eklenmişse, kapak kapalı olursa suyun buharlaşması yavaşlar. Bu, dolmanın kurumadan, suyunu çekerek pişmesini sağlar.
Kapağı kapalı tencerede pişirmek, ısı kaybını azaltır ve pişirme süresini kısaltır. Açık pişirilen dolma daha uzun sürede pişer ve altının yanma riski artar.
Bazı tariflerde son 5–10 dakika kapağı açmak istenir; böylece dolmanın üzeri hafifçe kızarır veya fazla su buharlaşır. Ama genel olarak pişme süresi boyunca kapağın kapalı olması önerilir.