Doğada Yetişen Mantarlara Dikkat: Zehirleyebilir
Doğada yetişen mantarların ciddi zehirlenmelere yol açabileceği uyarısı yapıldı. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiği, belirtiler görüldüğünde ise hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulandı.

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hacer Koçoğlu, doğada yetişen mantarların zehirli olabileceğine dikkat çekerek, tüketiminde ciddi riskler bulunduğunu vurguladı. Dr. Koçoğlu, mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal ortamlarda yetişen mantarlar yerine, güvenli ve bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağışların artmasıyla doğada mantarların çoğaldığını belirten Koçoğlu, bu dönemlerde mantar kaynaklı zehirlenme vakalarında da artış gözlemlendiğini ifade etti. Doğadan toplanan ve içinde zehir bulunduran mantarların, taze, kurutulmuş veya konserve hâlde, çiğ ya da pişirilmiş olarak tüketilmesinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini belirten Koçoğlu, şunları kaydetti:

"Zehirlenme belirtileri, mantarın türüne ve içerdiği zehre bağlı olarak genellikle 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkıyor. Sersemlik, uyku hali, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, yüzde ve boyunda kızarıklık, bulantı, kusma ve aşırı terleme gibi şikâyetler görülebiliyor. Bazı mantar türlerinde ise tüketimden 6 saat sonra bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları gibi ciddi zehirlenme belirtileri gelişebiliyor ve ölüm riski ortaya çıkabiliyor."

Dr. Koçoğlu, vatandaşları doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri konusunda uyarırken, şüpheli bir zehirlenme durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Ayrıca Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin 7/24 hizmet verdiğini belirten Koçoğlu, bilgi almak isteyenlerin 114 numaralı hattı arayabileceğini dile getirdi.

"Doğadan toplanan mantarlar ciddi sağlık riskleri taşıyor. Bu nedenle mantar zehirlenmelerinden korunmak için her zaman bandrollü kültür mantarlarını tercih etmek en güvenli yoldur," diyerek sözlerini tamamladı.

Şunlara da göz atın:

  1. Mantar Temizleme Yöntemleri ile İpuçları
  2. Şemsiye Mantarı Yenir Mi?
  3. Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
  4. Evde Mantar Pişirmeden Önce Bilinmesi Gereken 5 İpucu
  5. Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Patates Kızartırken Tavaya Yapışmaması İçin Ne Yapmalı?
Kızartırken Sıçramayan Patates Kızartması Yapmanın 6 Tüyosu
Sağlıklı Sandığımız Cam Pipetlerdeki 6 Gizli Tehlike
Buzdolabına Cam Kavanoz Koymamanız Gerekiyormuş
En Lezzetli Kuymak Bu Peynirle Yapılıyormuş
Kasım Ayında En Çok Tüketilen Yiyecekler