Diyabet Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Diyabet hangi komplikasyonlara yol açar? Diyabeti olan kişiler, hangi hastalıklar için risk altındadır? Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe, diyabet hastalarında görülebilen komplikasyonları anlattı.

Diyabet, yüksek kan şekeri seviyelerinden kaynaklanan kronik bir hastalıktır. Kan şekerinin yüksek seyirde ilerlemesi, ayaklar, gözler ve vücudun bazı bölgelerine ciddi şekilde zarar verebilir. Bunlara, diyabet komplikasyonları denir. Diyabetin bu yan etkilerini önlemek veya geciktirmek için, harekete geçmek mümkündür. Bunun için mutlaka doktorunuza başvurmalı, doktorun sizin için belirlediği beslenme planına ve önerilerine bağlı kalmalısınız. 

Diyabet Komplikasyonları Nelerdir?

Diyabet sonrasında zamanla oluşan ciddi komplikasyonlar kronik, herhangi bir zamanda ortaya çıkanlar ise akut komplikasyon olarak bilinir.

Diyabetin neden olduğu kronik komplikasyonlar;

Bu komplikasyonlar zamanla kademeli olarak gelişebilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi hasara yol açabilir, uzun vadelidir.

  1. Göz sorunları (retinopati)

Diyabeti olan bazı kişilerde, diyabetik retinopati adı verilen bir göz hastalığı gelişir. Retinopiye doğru ve zamanında müdahale edilirse, tedavi edilebilir ve görme kaybı önlenebilir.

  1. Ayak sorunları

Diyabet, ayak sorunlarına neden olabilir ve tedavi edilmediği takdirde uzvun kesilmesine neden olabilir. Sinir hasarı, ayaklardaki hissi etkileyebilir. Yükselen kan şekeri ise dolaşıma zarar verir ve yaraların, kesiklerin iyileşmesini yavaşlatır. Ayaklarınızın görünümünde veya hissinde herhangi bir değişiklik varsa, doktorunuza mutlaka söylemeniz gerekir.

  1. Böbrek sorunları (nefropati)

Diyabet, böbreklerde uzun süre hasara yol açan gazla sıvı ve atığın vücuttan atılmasını zorlaştırabilir. Bunun sebebi kan şekeri seviyelerinin yüksek olması ve yüksek tansiyondur. 

  1. Kalp krizi ve inme

Diyabet hastası olduğunuzda, yüksek kan şekeri, kan damarlarına zarar verebilir. Bu durum bazen kalp krizi veya felce sebep olabilir.

  1. Sinir hasarı (nöropati)

Yüksek kan şekeri düzeyleri, sinir hasarına neden olabilir. Bu durum, sinirlerin beyin ile vücut arasında mesaj taşımasını zorlaştırabilir. Görme, işitme, hissetme ve hareket etmeyi zorlaştırabilir.

  1. Diş eti hastalıkları

Kanınızdaki şeker, tükürüğünüzde daha fazla şekere yol açabilir. Bu durum, diş etlerine zarar veren ve asit üreten bakterileri beraberinde getirir. Diş etlerinin enfeksiyon kapma riski artar.

  1. Kanser

Diyabetiniz varsa, belirli kanserlere yakalanma riskiniz daha yüksektir ve bazı kanser tedavileri diyabetinizi etkileyebilir ve kan şekerinizi kontrol etmenizi zorlaştırabilir.

Diyabetin yol açtığını akut komplikasyonlar;

  1. Hipolar: Kan şekeriniz çok düşük olduğunda görülebilir.
  2. Hipers: Kan şekeriniz çok yüksek olduğunda görülebilir.
  3. Hiperozmolar Hiperglisemik Durum (HHS): Sadece tip 2 diyabetli kişilerde görülür. Yaşamı tehdit eden acil bir durumdur ve acilen müdahale edilmesi gerekir. Şiddetli dehidrasyon ve çok yüksek kan şekerinden kaynaklanır. 
  4. Diyabetik ketoasidoz (DKA): İnsülin eksikliği ve yüksek kan şekerinin keton birikmesine yol açtığı bir durumdur. Hayatı tehdit eder.

Daha önce de söylediğimiz gibi, diyabet dikkat edilmediği takdirde tehlikeli bir hastalıktır. Diyabet komplikasyonlarını önlemek için, sağlığınıza çok dikkat etmeli, doktorun önerilerini uygulamalı ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.

Yazar

Obezite ve Metabolik Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe

Şunlara da göz atın;

  1. Diyabet belirtileri nelerdir?
  2. Diyabet hastaları için beslenme önerileri
  3. Diyabetik tarifler
  4. Diyabet hastaları için en iyi un çeşitleri
  5. Diyabet hastaları için içecek önerileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı