Özellikle tatlı ya da sos yaparken, beklediğinizden daha akışkan bir krema ile karşılaşmak sorun olabilir ancak bunun çok basit bir çözümü bulunuyor. Birkaç pratik yöntemle istenilen kıvamda bir krema elde edebilirsiniz. Peki; cıvık krema nasıl koyulaşır? İşte yanıtı.
1 tatlı kaşığı mısır nişastası veya buğday nişastasını az miktarda soğuk su ya da sütle karıştırarak topaksız hale getirin. Bu karışımı cıvık kremaya ekleyin ve karıştırarak kısık ateşte ısıtın. Kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
1 yemek kaşığı unu az miktarda tereyağıyla kavurun, sonra kremaya ekleyin. Hafifçe pişirerek karıştırın; unun kokusu çıkana kadar pişirmek önemlidir.
Kremayı kısık ateşte, karıştırarak bir süre kaynatın. Bu yöntem fazla sıvının buharlaşmasını sağlar ve kremayı doğal yoldan koyulaştırır.
Bazı krema türleri (örneğin pastacı kreması), soğudukça kendiliğinden koyulaşır. Eğer içeriğinde nişasta/un varsa, soğumaya bırakmayı deneyin.
Yarım yaprak jelatin ya da 1/2 çay kaşığı toz jelatini az miktarda suda bekletip şişirdikten sonra sıcak kremaya ekleyin. Bu yöntem özellikle mus veya soğuk pasta kremalarında etkilidir. Kullanacağınız yöntemi, kremanın kullanım amacına göre seçmeniz önemli. Örneğin, tatlı bir krema için nişasta ya da kaynatma; tuzlu bir sos için unlu veya kaynatma yöntemi daha uygundur.
Şunlara da göz atın: