Çarkıfelek meyvesi, diğer adıyla passion fruit, Passiflora bitkisinin tropikal iklimlerde yetişen aromatik ve çekirdekli bir meyvesidir. Dışı sert ve kalın kabuklu, içi ise jel kıvamında sulu bir yapıya sahiptir. Tadı hafif ekşi–tatlı karışımıdır ve özellikle içeceklerde, tatlılarda, soslarda ve dondurmalarda kullanılır. Mor ve sarı olmak üzere iki yaygın çeşidi vardır. Mor olan genelde daha aromatik, sarı olan ise daha iri olur.
Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir ve çarkıfelek meyvesinin olgun olduğunu anlamanın yollarına da göz atın.
En önemli püf noktası olgun meyveyi seçmektir. Kabuk yüzeyinin hafif buruşuk, renginin eşit dağılmış, ağırlığının dolu ve içi sulu hissedilmesi gerekir. Pürüzsüz ve sert kabuklu meyve çoğunlukla tam olgunlaşmamıştır, daha ekşi olur.
Meyveyi ortadan ikiye kesin. İçindeki jel kıvamındaki kısmı kaşıkla çıkararak direkt tüketebilirsiniz. Çekirdekleri yenebilir, hatta aromanın büyük kısmı çekirdeğin üzerindeki jel tabakasındadır. Çarkıfelek meyvesi oldukça aromatik olduğu için:
Doğrudan kaşıkla yenebilir. Yoğurt, chia puding, kefir veya müsliye ekleyebilirsiniz. Bal veya biraz şekerle tatlandırarak daha dengeli bir lezzet elde edebilirsiniz.
Eğer meyve fazla ekşiyse,1–2 damla bal, biraz muz veya mangoyla karıştırmak daha iyi sonuç verir. Birkaç damla portakal suyu ise lezzeti yumuşatır.
Meyvenin içi, özellikle:
Limonata
Smoothie
Soda gibi içeceklerin yapımında kullanılır. Çok yoğun bir aromaya sahip olduğu için, harika bir katkı sağlar. Çekirdekleri içeceklerde dekoratif görünüm oluşturur.
Tatlıya eklerken meyveyi pişirmemeye dikkat edin.
Çarkıfelek aroması ısıda hızlı kaybolur, bu yüzden genellikle: Sos olarak piştikten sonra eklenir. Cheesecake üstü, panna cotta sosu, dondurma üzerine çiğ olarak kullanılır.