C vitaminini ziyan etmeden portakal sıkmak için 5 öneri
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Kış aylarında bağışık güçlendirici olarak tüketilen, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan portakal suyu, aynı zamanda sağlıklı yaşamı temsil ediyor. Ancak birçok kişi portakal sıkarken farkında olmadan C vitaminin büyük bir kısmını kaybediyor. Peki, portakal suyu verimli bir şekilde nasıl sıkılır? Gelin, portakal suyunu C vitaminini kaybetmeden sıkmanın yollarına bir bakalım.
C vitaminini ziyan etmeden portakal sıkmak için 3 öneri

Portakal suyu, yüksek C vitamini içeriği ve ferahlatıcı lezzetiyle kahvaltıların vazgeçilmezidir. Taze sıkıldığında bağışıklığı destekleyen bu içecek, aynı zamanda antioksidanlarla da doludur. İçeriğindeki lif ve asit dengesi sayesinde sindirim sağlığını destekler. Ancak doğru sıkılmazsa, içeriğindeki C vitamini değerinin bir kısmı kaybolabilir. Tam da bu yüzden, portakal suyundan en iyi verimi almak ve C vitamini içeriğini korumak için yapmanız gerekenleri paylaşıyoruz. 

  1. Doğru portakal seçimi

portakal

İnce kabuklu, olgun portakalların su oranı daha yüksektir. Bu da sıkım aşamasında portakaldan daha yüksek verim almanızı sağlar. 

  1. Sıkım öncesi yuvarlamak

Portakalı dolaptan çıkardığınız gibi sıkmak yerine, öncesinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ayrıca sıkma işleminden önce tezgahta hafifçe bastırarak yuvarlamak, hücre yapısını gevşetir ve daha fazla su çıkmasını sağlar. Bu küçük ama etkili işlem, posada kalan suyu azaltırken, portakalın lezzetini de arttırır. Üstelik, bu yöntemi limon sıkarken de deneyebilirsiniz. 

  1. Sıkma Yöntemi

Portakalı elle veya manuel presle sıkmak, yavaş ısıda olduğu için C vitamini kaybını minimuma indirir. Düşük devirli narenciye sıkacakları da hızlı ve daha az yorulmanızı sağlayan bir yöntemdir. Ancak portakalı blender gibi yüksek devirli bir şekilde sıkmak veya portakalı bütün bir halde sıkmak C vitamini kaybına yol açar. 

  1. Portakal Cinsi

Portakalın cinsi, sululuk oranını doğrudan etkiler. Özellikle Washington ve Valencia portakalı, sıkım için yaygın olarak kullanılır. Bu portakallardan alacağınız verim, diğer çeşitlere göre daha fazladır.

  1. Ne Zaman İçilmeli?

Sıkılmış portakalın en taze hali, ilk 15 dakika içinde tüketilendir. Portakal suyu bekledikten, C vitamini oranı da düşmeye başlar. Özellikle 24 saat bekletilen ve hava ile temas eden portakal suyunda, C vitamininin yarısına kadarı yok olabilir. Bu yüzden sıktıktan sonra hemen içmek, en iyi verimi almanızı sağlar. 

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Paşa Sarması Yapmanın Püf Noktaları
Kabakla Yapılabilecek 6 Kolay Tarif
Osman, Bilal, Soner: Arancini Düellosunu Kim Kazandı?
Esma, Hilal, Dilara: Şekerpare Düellosunu Kim Kazandı?
Çağrı, Ali İhsan, Atilla: Sakala Çarpan Çorbası Düellosunu Kim Kazandı?
Leyla, Fatma, Öznur: Yaprak Sarması Düellosunu Kim Kazandı?