Portakal suyu, yüksek C vitamini içeriği ve ferahlatıcı lezzetiyle kahvaltıların vazgeçilmezidir. Taze sıkıldığında bağışıklığı destekleyen bu içecek, aynı zamanda antioksidanlarla da doludur. İçeriğindeki lif ve asit dengesi sayesinde sindirim sağlığını destekler. Ancak doğru sıkılmazsa, içeriğindeki C vitamini değerinin bir kısmı kaybolabilir. Tam da bu yüzden, portakal suyundan en iyi verimi almak ve C vitamini içeriğini korumak için yapmanız gerekenleri paylaşıyoruz.
İnce kabuklu, olgun portakalların su oranı daha yüksektir. Bu da sıkım aşamasında portakaldan daha yüksek verim almanızı sağlar.
Portakalı dolaptan çıkardığınız gibi sıkmak yerine, öncesinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ayrıca sıkma işleminden önce tezgahta hafifçe bastırarak yuvarlamak, hücre yapısını gevşetir ve daha fazla su çıkmasını sağlar. Bu küçük ama etkili işlem, posada kalan suyu azaltırken, portakalın lezzetini de arttırır. Üstelik, bu yöntemi limon sıkarken de deneyebilirsiniz.
Portakalı elle veya manuel presle sıkmak, yavaş ısıda olduğu için C vitamini kaybını minimuma indirir. Düşük devirli narenciye sıkacakları da hızlı ve daha az yorulmanızı sağlayan bir yöntemdir. Ancak portakalı blender gibi yüksek devirli bir şekilde sıkmak veya portakalı bütün bir halde sıkmak C vitamini kaybına yol açar.
Portakalın cinsi, sululuk oranını doğrudan etkiler. Özellikle Washington ve Valencia portakalı, sıkım için yaygın olarak kullanılır. Bu portakallardan alacağınız verim, diğer çeşitlere göre daha fazladır.
Sıkılmış portakalın en taze hali, ilk 15 dakika içinde tüketilendir. Portakal suyu bekledikten, C vitamini oranı da düşmeye başlar. Özellikle 24 saat bekletilen ve hava ile temas eden portakal suyunda, C vitamininin yarısına kadarı yok olabilir. Bu yüzden sıktıktan sonra hemen içmek, en iyi verimi almanızı sağlar.