Buzdolabı kapağı, en sık açılıp kapanan kısım olduğu için sıcaklık dengesini koruyamaz. Bu da birçok gıdanın tazeliğini yitirmesine ve daha çabuk bozulmasına yol açar. Gıdaları doğru yerde saklamak, hem lezzetlerini korur hem de israfı önler. İşte mutfağınızda daha uzun ömürlü bir düzen için uzak durmanız gereken kapak tuzakları!
Kapağın soğuğu tadını ve dokusunu bozar. En iyisi oda sıcaklığında saklamak.
Nemli ve soğuk ortamda küflenebilirler. Oda sıcaklığında, hava alan bir sepette tutmak en doğrusu.
Bal buzdolabında şekerlenir. Oda sıcaklığı, karanlık bir dolap idealdir.
Kapağın sıcaklığı değiştikçe hızla bozulurlar. Arka rafta saklayın.
Süt en çabuk bozulan ürünlerden biridir. Kapakta değil, buzdolabının en soğuk kısmında (arka alt raf) durmalı.
Kapağın ısısı sık değiştiği için yumurtalar burada çabuk bozulur. Orta rafta, sabit sıcaklıkta saklayın.
Aslında muz buzdolabına bile girmemeli. Soğuk, olgunlaşmayı durdurur ve kabuğu kararır.
Kapağın ısısı hijyen için yeterince düşük değildir. Bu ürünleri mutlaka alt rafta, kapalı şekilde tutun.
Kısa sürede tüketecekseniz sorun değil ama uzun süreli saklamada kapağın ısı değişimi tereyağını bozar. Orta rafta muhafaza edin.
Kapağın sıcaklık değişimi fermente süreci etkiler. Orta raf daha sabit bir sıcaklık sağlar.
Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç