Bu Sebzeden Her Gün Düzenli Tüketmek Kolon Kanseri Riskini Yüzde 20 Azalıyor
Beslenme şeklinin kişilerin sağlığı üzerinde etkisi büyük. Şimdi Çinli araştırmacılar bir sebze türünün kolon kanseri riskini önemli oranda düşürdüğünü buldu.

Kolon kanseri dünya çapında en çok teşhis edilen kanser türlerinden. Her yıl yaklaşık 1,9 milyon yeni vaka ve 903.859 ölüm gerçekleşiyor.

Bazı araştırmalar kolon kanserine karşı şu tavsiyelerde bulunuyor:

  1. Fiziksel aktiviteyi artırmak.
  2. Sağlıklı kiloyu korumak.
  3. Hayvansal yağların az, meyve, sebze ve tam tahılların bol olduğu bir beslenme düzeni uygulayın.
  4. Alkol tüketimini sınırlamak
  5. Tütün kullanımından kaçınmak

BMC Gastroenterology adlı dergide yayınlanan yeni bir çalışma bir sebze ailesinin de kolon kanseri riskini düşürebileceğini söylüyor.

Araştırma kolon kanseri riskini azaltmak için turpgiller yani lahana, brokoli, roka, karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, günde yaklaşık 20-40 gram bu tür sebzelerin tüketimi en yüksek koruyucu etkiyi sağlıyor.

Bu durumda, brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzelerin düzenli olarak tüketilmesinin kolorektal kanser riskini azaltabileceği söylenebilir. Ancak, günde 60 gramdan fazla tüketiminin bu koruyucu etkiyi artırmadığı ve hatta bazı durumlarda etkisinin azaldığı belirtiliyor.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak