Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan borani, farklı sebzelerle hazırlanabilen, yoğurt bazlı enfes bir lezzettir. Ispanak, pazı, semizotu gibi sebzelerle yapıldığı gibi, kabak veya patlıcan gibi çeşitleri de vardır. Hem besleyici hem de ferahlatıcı olması sebebiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Peki; borani nasıl yapılır? İşte adım adım borani yapma yöntemleri!
Ispanak, pazı, semizotu, kabak, patlıcan gibi boraniye uygun bir sebze belirleyin.
Sebzeleri iyice yıkayın, gerekirse kabuklarını soyun veya doğrayın.
Sebzeyi haşlayın, soteleyin ya da közleyin (sebzeye göre yöntem değişir).
Pişen sebzeyi oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
Bir tavada ince doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Ezilmiş sarımsak da eklenebilir.
Soğuyan sebzeyi kavrulmuş soğanla karıştırarak tatlandırın.
Yoğurdu bir kasede çırpın, isteğe göre içine ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyin.
Hazırladığınız sebzeli karışımı yoğurtla buluşturun, iyice karıştırın.
Küçük bir tavada tereyağını eritip içine kırmızı toz biber (veya pul biber, nane) ekleyin.
Yoğurtlu karışımı tabağa alın, üzerine sosu gezdirin ve soğuk olarak servis yapın.