Bamya kısa sürede pişen bir sebzedir. Haşlama veya sote yöntemiyle 10–15 dakika içinde yumuşar. Yemeklerde pişirirken domates veya limon suyu eklemek lezzeti artırır ve sümüksü yapıyı azaltır.
Bamya yıkanıp, uçları kesildikten sonra doğranır. Bu işlem yaklaşık 5–10 dakika sürer.
Tencerede yağ ile sote edilirse bamya 8–10 dakikada yumuşar.
Kaynar suda haşlanacaksa 10–15 dakika yeterlidir; fazla haşlanırsa lapa olur.
Domates, soğan veya etle pişirilecekse kısık ateşte 20–30 dakika orta yumuşaklığa ulaşır.
Bamya çiğ kokusu gitmesi ve sümüksü yapının azalması için pişirme sırasında sirke, limon suyu veya domates kullanılabilir.
Şunlara da göz atın: