Aşureye tuz konulmasının nedenleri arasında; aynı zamanda tahıl ve baklagillerin doğal aromasını ön plana çıkararak aşurenin lezzetini zenginleştirmesi yer alır. Geleneksel tariflerde yer alan bu küçük ama önemli dokunuş, yemeğin kıvamına da olumlu katkı sağlar. İşte aşureye tuz konulmasının 5 nedeni.
Tuz, aşurenin içindeki şekerli ve meyveli tatları dengeleyerek genel lezzeti daha yuvarlak ve dengeli hale getirir.
Tuz, tahıllar, baklagiller ve kuru meyvelerin doğal lezzetlerini ön plana çıkarır.
Aşure genellikle oldukça tatlı olur. Bir tutam tuz, bu yoğun tatlılığı hafifletir ve daha keyifli bir tat bırakır.
Aşure, köklü bir gelenektir. Bazı yöresel tariflerde az miktarda tuz eklenmesi adettendir ve bu tarifler yıllardır bu şekilde uygulanır.
Tuz, pişirme sırasında bazı baklagillerin (örneğin nohut ve fasulye) şeklini korumasına yardımcı olabilir, bu da aşurenin daha düzgün kıvamlı olmasını sağlar.