Aşurenin Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmalı?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Aşure çok besleyici ama içinde bolca baklagil ve kuru meyve olduğundan gaz yapma ihtimali yüksek bir tatlıdır. Gaz yapmaması için ise bazı ipuçlarına dikkat edilmesi gerekir. Peki; aşurenin gaz yapmaması için ne yapmalı?
Aşurenin Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmalı?

Aşure; içeriğindeki nohut, fasulye ve kuru meyveler nedeniyle bazı kişilerde gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bu etkiyi azaltmak için baklagilleri bir gece önceden suda bekletip haşladıktan sonra ilk suyunu dökmek oldukça etkilidir. Ayrıca kuru meyveleri sıcak suda yumuşatmak ve tüketim sonrası rezene çayı içmek sindirimi rahatlatmaya yardımcı olur. Peki; aşurenin gaz yapmaması için ne yapmalı? İşte yanıtı.

aşure

Baklagilleri önceden ıslatmak ve suyunu dökmek

Fasulye, nohut gibi baklagilleri en az 8-12 saat önceden ıslat ve bu suyu dökerek pişir. Bu işlem, gaz yapan oligosakkaritlerin bir kısmını uzaklaştırır.

Baklagilleri haşlayıp suyunu süzmek

Islattıktan sonra baklagilleri haşlayıp ilk suyunu bir taşım kaynattıktan sonra süz. Ardından aşureye ekle. Bu da gazı azaltır.

Rezene veya kimyon kullanmak (isteğe bağlı)

Tatlıya karıştırmadan önce baklagilleri haşlarken suya bir parça rezene veya kimyon eklersen gaz yapıcı etkileri azaltılabilir. Ancak aşurenin tadını bozmasın diye bu baharatları haşlama suyuna koyup süzmen iyi olur.

Kuru meyveleri sıcak suda bekletmek

Kuru kayısı, kuru incir gibi meyveleri sıcak suda 10-15 dakika bekletip yumuşatarak kullanmak, hem sindirimi kolaylaştırır hem de şeker dengesini sağlar.

Yavaş yavaş tüketmek

Aşure ne kadar lezzetli olsa da bir kerede çok fazla tüketmek, gaz ve şişkinliği artırabilir. Miktarı kontrollü tutmak önemli. İsteğe bağlı olarak, aşureden sonra bir fincan rezene çayı da içebilirsin. Sindirimi rahatlatır.

Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Masterchef Eylül Soysal Kimdir?
12 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İkinci İsim Belli Oldu!
Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi
Soğan Dolması Yapmanın Püf Noktaları
Çarşaf Böreği Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler