Analı Kızlı Çorbası İçinde Ne Var?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Analı kızlı çorbası, özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının (özellikle Adana, Gaziantep ve Malatya yörelerinin) meşhur yemeklerinden biridir. Hem doyurucu hem de besleyici olan bu çorba; köfteler, et, nohut ve yoğurtlu terbiyesiyle hazırlanır.

Analı kızlı çorbası, adını içinde yer alan iki farklı boyuttaki köfteden alır: içli büyük köfteler “ana”, içsiz küçük köfteler ise “kız” olarak adlandırılır. Yoğurtlu terbiyesi, nohut ve etle zenginleşen bu çorba; hem doyurucu hem de geleneksel bir lezzet sunar. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağına ait olan analı kızlı çorbası, özel günlerde ve misafir sofralarında sıkça tercih edilir.

Ana Malzemeleri:

Köfteler (Analı - Kızlı)

Ana (büyük köfteler):

Dış harcı: İnce bulgur, irmik, un, yumurta, salça, baharat

İç harcı: Kıyma, soğan, tereyağı, ceviz (isteğe bağlı), baharat

Kız (küçük köfteler):

Sadece bulgurla yoğrulmuş küçük köfteler (içsiz)

Çorba için Diğer Malzemeler:

  1. Haşlanmış nohut
  2. Dana ya da kuzu eti (kuşbaşı veya küçük parçalar halinde)
  3. Yoğurt (terbiyesi için)
  4. Yumurta (terbiyeye bağlamak için)
  5. Un (terbiyeyi kıvamlı yapmak için)
  6. Su veya et suyu
  7. Nane, pul biber, tuz
  8. Tereyağı veya sıvı yağ (sosu için)

Özetle:

  1. “Ana”: içli köfte gibi dolgulu, büyük köfteler
  2. “Kız”: içsiz, küçük yuvarlanmış köfteler
  3. Nohut + et + yoğurtlu terbiye ile birleşir ve naneli sosla tamamlanır.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

3 Aralık Masterchef Türkiye'de 4. Ceketi Kim Kazandı?
Kokina Buketi Nasıl Saklanır?
San Sebastian'ın Malzemeleri Nelerdir?
Sultan Çorbasının Püf Noktaları
Zencefil Kurusu Nasıl Yapılır?
MasterChef Şampiyonuna Ait Hamburgerci Kurşunlandı: Haraç İddiası Gündemde