Domates, dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Domates salçası ise, yemeklere lezzet ve farklı bir doku kazandırmak için sık sık tüketilen bir besindir. Bu kez, domates kabuklarını çöpe atmak yerine doğru bir şekilde değerlendiriyor ve tamamen doğal ev yapımı salçaları hazırlayıp kışlık kilerlere dolduruyoruz.
Domates salçasıyla 7 lezzet, domates salçası saklama yöntemleri ve yemeklik salça yapma tekniklerine göz atmayı unutmayın.
Öncelikle domateslerin kabuklarını doğrudan kesmek yerine, öncesinde domatesleri kaynar suya batırıp çıkarın. Ardından domateslerin kabuklarını daha iyi bir şekilde soyabilirsiniz. Kabukları soymadan önce domatesleri iyice yıkayın. Soyduğunuz domates kabuklarını hemen kullanmayacaksanız, temiz bir kabın içine doldurun ve kapağı kapalı bir şekilde 2-3 gün buzdolabında saklayın.
İlk pişirme işlemi için, domates kabuklarını derin bir tencereye alın. Üzerine, dibi tutmayacak şekilde çok az miktarda su ekleyin ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Kabuklar kısa sürede yumuşayacak ve suyunu salmaya başlayacaktır. Kabuklar yumuşadığında, ezilebilir bir kıvama gelmiş demektir.
Domates kabukları yumuşadığında blenderdan geçirebilir veya mutfak robotunda çektirebilirsiniz. Elde ettiğiniz püreyi, pürüzsüz bir kıvam elde etmek için mutlaka tel süzgeçten geçirin. Bu sayede sert kabukları ve çekirdek parçalarını da ayrıştırabilirsiniz.
Elde ettiğiniz domates kabuğu püresini tekrardan tencereye alın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Bu aşamada sabırlı olmak çok önemlidir. Domates püresinin rengi koyulaşana ve suyunu tamamen çekip kıvamı yoğunlaşana kadar bu işleme devam edin. Bu esnada arada sırada tahta kaşık ile püreyi karıştırmayı unutmayın. Aksi takdirde dibi tutmaya başlayacaktır.
Domates kabuklarını kaynatma aşamasında içerisine kaya tuzu eklemeyi unutmayın. 1 kg püre için 1-2 yemek kaşığı kaya tuzu yeterli olacaktır. Tuz, hem lezzetini artırır, hem de uzun süre koruyuculuk sağlar. Pişirme sonunda bir miktar zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı, salçaya güzel bir aroma katacaktır. Pişirme işlemi bittikten sonra ve karışım salça kıvamına geldiğinde, cam kavanozlara doldurabilirsiniz. Üzerini ince bir zeytinyağı ile kaplayarak uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Salçayı serin ve karanlık bir yerde saklamayı unutmayın.