1 Kg Peynir Kaç Kilo Sütten Çıkar?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
1 kg peynir elde etmek için yaklaşık 8-10 litre süt gerekir. Sütün içindeki protein ve yağ peynirin ana maddesini oluşturur ve pıhtılaştırıcı eklenerek sütten ayrılır. Pıhtı süzüldükten sonra kalan peynir altı suyu ayrılır ve peynirin kıvamı belirlenir. Peynirin olgunlaşması sırasında su kaybı da yaşandığı için son verim süt miktarına bağlı olarak değişir.

Peynir üretiminde sütün içindeki kazein proteini temel rol oynar. Süt, özel işlemlerle pıhtılaştırılarak katı kısmı peynir, sıvı kısmı peynir altı suyuna ayrılır. Pıhtının preslenmesi ve şekillendirilmesi, peynirin dokusunu ve sertliğini belirler. Elde edilen peynirin miktarı, sütün yağ ve protein oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak
Michelin Rehberi 2026 Kapadokya Seçkisi Açıklandı