ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ TUZLU HAMUR İŞİ TARİFLERİ KOLAY MAYASIZ PİŞİ

Kolay Mayasız Pişi

Kolay Mayasız Pişi

Türkiye’nin dört bir yanında en çok sevilen tariflerden biri de ‘Pişi’dir. Hamur işi tarifler arasında çok beğenilen pişinin hazırlanması 10, pişirmesi ise yalnızca 15 dakikadır. Genellikle sade bir şekilde sunulsa da, farklı yörelerde patates, peynir ve kıymalı iç harç ile hazırlanabilir. Kahvaltı ve sahur sofralarının yanı sıra gün sohbetlerinde de yer verilen pişi, hazırlanan hamurun kızartılmasıyla sofralardaki yerini alır. Peki, kolay pişi nasıl yapılır? Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre farklı illerde yapılan pişi tariflerini sizler için derledik. Listedeki malzemelere göz attıysanız, ev yapımı mayasız pişi tarifi için detaylara geçebiliriz.

Kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz ev yapımı açma ve patatesli gözleme tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Kolay Mayasız Pişi Tarifi İçin malzemeler

  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Yarım paket kabartma tozu

ARDAHAN USULÜ KOLAY PİŞİ

  • 1 kilo un
  • Maya
  • Tuz
  • Su

AFYONKARAHİSAR USÜLÜ PİŞİ

  • 1 adet ekmek hamuru
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Kolay Mayasız Pişi Nasıl Yapılır?

  • Mayasız pişi yapımı için, ilk olarak su, yumurta ve yoğurdu bir kabın içerisine alın ve çırpın.
  • Ardından üzerine tuz, kabartma tozu ve elenmiş unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  • Hamuru iki parçaya ayırın ve merdane yardımıyla açın. Açılan hamur ne çok ince, ne de çok kalın olmalıdır.
  • Hazırladığınız hamurları bıçak yardımıyla karelere ayırın.
  • Yapışmaz tavanın içerisine ayçiçek yağı dökün ve yağ kızmaya başladığında hamurları içerisine atın.
  • Bir taraf tamamen piştikten sonra, diğer tarafa çevirin ve kızartın. Kızaran hamurları servis tabağına alın. Afiyet olsun.

Ardahan Usulü Pişi Nasıl Yapılır?

  • Un, maya, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
  • Elde edilen hamur bir süreliğine dinlenmeye bırakılır. Hamur mayalanınca, derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur, bu yağ yüksek ateşte kızdırılır.
  • Hamur istenilen küçük dilimler halinde kesilip oklava ile yufkalar açılır, iyi pişmesi için yufkalar ortasından delinir. Kızgın yağda kızartılır. Servise hazırdır.

Afyon Usulü Pişi Nasıl Yapılır?

  • Hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür. Bu parçalar, parmak uçları yağa batırılarak ve bastırılarak tabak büyüklüğünde yassıltılır.
  • Hamura çörek otu da eklenebilir. Çatalla birkaç yerinden delinerek derin bir tavada, kızgın yağda arkalı önlü çevrilerek pişirilir.
  • Peynir, zeytin, turşu, helva, reçel ve pekmezle birlikte servis edilir.

Pişi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Pişi yapımında isteğe göre maya kullanılabilir. Eğer mayasız bir pişi yapmak istiyorsanız; yumurta, yoğurt ve kabartma tozu ile hamurunuzu hazırlayabilirsiniz.
  • Hamurun pofuduk olması için, kabartma tozuna ek olarak 1 çay kaşığı karbonat ilave edin.
  • Hamurlara şekil verirken çay bardağının ağız kısmı ile daireler oluşturabilirsiniz.
  • Peynirli pişi için, hamuru ince ve uzun bir biçimde açın ve ortasını lor peyniri ile doldurun. Ardından kenarlarını kapatarak kızgın yağda pişirin.
  • Kızarttığınız hamurları mutlaka kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağın süzülmesini sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Pişi Kaç Kaloridir?

  • Orta boyutlarda bir adet pişi 120, bir porsiyon pişi ise yaklaşık 245 kaloridir. Yağ ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.