Kahveli Lezzet Turu: 3 Özel Tarif

Sevgili Cenk R. Girginol sizler için 3 özel kahve tarifi paylaştı. Haydi gelin, bu özgün lezzetleri birlikte deneyelim.
Kahveli Lezzet Turu: 3 Özel Tarif
19 Mart 2024, 14:29

Türk kahvesi bizim kültürümüz içinde yer alan ve bizimle özdeşleşmiş bir değer. Bütün dünyada bilinen ismi, yapım kriterleri ile farklılığını öne çıkaran bir içecek. Peki dünyada ülkelere özel ve hikayeleri ile farklılaşan nasıl kahveler var? Bir lezzet turuna çıkalım isterseniz...

cenk girginol

Cenk R. Girginol

Gastronomi Yazarı / Kahve Danışmanı

Küba: Cafe Cubano (Colado) ve Cortadito

Küba: Cafe Cubano

Küba denilince çoğumuzun aklına herhalde Fidel Castro, nostaljik klasik arabalar ama en önemlisi Atatürk heykeli geliyordur. Kahve de ülkenin ciddi gelir kaynaklarından biri... Yetiştiricilik anlamında ön plandayken, kahve içen Kübalı popülasyonu da hiç yabana atılır derecede değil. İsimler millileşmiş ama yapım şekilleri de farklı. En meşhur kahve çeşidi ‘Cafe Cubano’. Diğer adıyla ‘Colada’... Esasen şekerli espresso… Espresso alt kategorilerinden moka pot en yaygın demleme ekipmanı. Her ne kadar espresso desek de bu kahvenin moka pot ile yapım yöntemini sizlerle paylaşacağım. İki tatlı kaşığı şekere (esmer şeker tercihimdir) 2-3 çay kaşığı kadar moka potta demlediğimiz kahveden katın ve karıştırmaya başlayın. Şekerin kahve ile birleşmesi sayesinde macunumsu, yarı akışkan bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Karışımı tamamladıktan sonra moka pot ekipmanınızda hazırladığınız kahvenin içine ilave edin ve karıştırın, ardından da 40-50 ml ölçülerde fincanlara pay edin. ‘Cafe Cubano’ hazır… ‘Cortadito’ ise latte yapar gibi krema kıvamına getirdiğiniz ve ısıttığınız sütün bu karışıma aynı latte yapar gibi ilave olması… Afiyet olsun…

Malezya: Kopi Susu Panas

Malezya kopi sus panas

19. yüzyılın başlarında kahve İngilizler ile Malezya’ya geliyor ve geleneksel lezzetler de bu tarihten sonra kendi içinde şekillenmeye başlıyor. İspanya’daki ‘Cafe Bombon’ ile benzeri bir kahve ‘Kopi Susu Panas’. Sert içimli, koyu kavrulmuş çekirdeklerden demlenen filtre kahve ile yapımı daha popüler. Double espresso da kullanılabilir. Bu kahveye yaklaşık 200 ml’lik bir fincanda ısıtılmış süt ilave ediliyor. Bu kahvede, kahvenin tadının hem kavurma profili hem de katılan ölçünün yoğunluğundan dolayı (özellikle filtre kahvede) hissedilir bir lezzet aralığı var. Gövdesi kuvvetli bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Tayland’da aynı kahveye ‘Kafe Ron’ adı veriliyor.

Avustralya: Butter Coffee

Avustralya: butter coffee

Avustralya kahve konusunda hakikaten çok gelişmiş ve kişi başı tüketimleri de bir hayli üst sıralarda olan bir ülke. Kahveyi iyi yapıyorlar ve çok tüketiyorlar. Bizler gibi kahveye tutkun insanlar için yaşanılacak yer sorusuna yanıt olabilecek türden. ‘Butter Coffee’ (tereyağı kahvesi), adından anlaşılacağı gibi tereyağı ile yapılıyor. Hindistan’da Avustralyalı birine sunulan ve içine tereyağı atılan bir çay sunumundan çıkan bir fikir ile popüler olmuş. İhtiyacınız olan şeyler 1 tatlı kaşığı kadar tuzsuz tereyağı, double shot espresso ve 1 tatlı kaşığı kadar hindistancevizi yağı. Yap��mı gayet kolay. Tereyağını double shot espresso’nuza ilave edip karıştırıyorsunuz. Bu sırada hindistancevizi yağını da acı lezzetin önüne geçmesi ve tatlandırmak için ekleyin. Bu tatlandırma için çubuk tarçın, vanilya özütü gibi zevkinize göre başka eklentiler de kullanabilirsiniz.

Kategoriler
Lezzet Logo