Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?

Ramazan'ın gelmesiyle beraber internette yanıtı çok aranan sorular arasında 'sahurda ezan okunurken su içilir mi?' sorusu da yer alıyor.
Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?
12 Mart 2024, 16:33

Ramazan ayının gelmesiyle beraber internette de oruçla ilgili aramaların arttığı görülüyor. Arama motorunda yanıtı çok aranan sorular arasında 'sahurda ezan okunurken su içilir mi?' sorusunun da yükseldiği görülüyor. Peki, bu sorunun yanıtı ne?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Oruç: Sık Sorulan Sorular' başlıklı çalışmasında da bu soru yöneltilmiş. Kitapçıktaki soru şöyle:Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?

Diyanet'in yanıtı ise şöyle olmuş: "Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur"

su içmek

Diyanet'in internet sitesinde de bu soruya şu yanıt verilmiş: Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Unutularak Yenirse

Diyanet'in sitesine göre unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Diyanet "Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder" diyor.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

İnternette yanıtı çok araştırılan bir diğer soru ise diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu olmuş. Diyanet'in bu konudaki yanıtı ise şöyle: ''Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa da macun kullanılmaması uygun olur"

Şunlara da göz atın;

  1. İftar yemekleri
  2. Sahur tarifleri
  3. Günlük iftar menüsü
  4. Günlük sahur menüsü
  5. Sahurda çorba içilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo