Neden Düzenli Olarak Diş İpi Kullanmalıyız?

Diş hijyeninde önemli bir yere sahip olan diş ipi ne işe yarar? Diş ipi, diş fırçasına ek olarak kullanılan bir ağız sağlığı ürünüdür. İşte, diş ipinin diş sağlığı ve hijyen üzerindeki etkileri:
Neden Düzenli Olarak Diş İpi Kullanmalıyız?
16 Nisan 2024, 11:14

Düzenli diş ipi kullanımı diş hijyeninizde çok önemli bir rol oynar. Diş ipi kullanmayı atladığınızda dişlerinizin arasında ve diş eti çizgisi boyunca plak birikebilir. Zamanla bu, diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskinizi artırabilir. Diş hekimlerine göre, diş ipi gibi diş arası temizleyiciler, diş fırçasının ulaşamayacağı alanlardaki plak ve kalıntıların temizlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Bu yazıda, diş ipi kullanmanın temel faydaları ve ne sıklıkta ve ne zaman diş ipi kullanmanız gerektiği hakkında bilgiler paylaşıyoruz. 

Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Plak, dişlerinizin çevresinde ve diş eti çizgisi boyunca biriken renksiz yapışkan bir filmdir. Görülmesi zor olsa da plak ağzınızda çok uzun süre kalmasını isteyeceğiniz bir şey değildir. Ağzınızdaki bakteriler nişastalı veya şekerli yiyecek ve içeceklerle karıştığında dişlerinizin üzerinde ve çevresinde plak oluşur. Bu bakteriler karbonhidratları parçalayan asitleri serbest bırakır. Dişlerinizi fırçalamazsanız bakteriler, asitler ve karbonhidratlar birbirine karışarak dişlerinizin ve diş eti çizginizin üzerinde ve çevresinde bir plak tabakası oluşturabilir. Düzenli diş ipi kullanmak, dişlerinizin etrafındaki yiyecek artıklarının ve dişlerinizin arasında biriken plakların temizlenmesine yardımcı olabilir.

diş ipi kullanımı

  1. Diş çürüğü, dişlerinizin emaye olarak bilinen sert yüzeyinde küçük bir açıklık veya deliğe neden olan bir boşlukla sonuçlanabilir. Bu süreç zaman alsa da diş minesinde ne kadar çok plak varsa çürük oluşma riski de o kadar yüksek olur. Günde en az bir kez dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemek, gizli yiyecek parçacıklarından ve plak oluşumundan kurtulmanıza ve diş çürümesi riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  2. Diş eti iltihabı diş eti hastalığının erken evresidir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontitis olarak bilinen daha ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Bu, diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak diş eti hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Diş hekiminizin 6 ayda bir yaptığı profesyonel temizlikler de diş etlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
  3. Ağız kokusu yaygın bir sorundur. Ancak diş ipi kullanmak ağız kokusunu uzak tutmak için kullanabileceğiniz araçlardan biridir. Yiyecekler dişlerinizin arasına sıkıştığında yavaş yavaş çürümeye başlar. Yiyecek parçacıklarını temizlemezseniz nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir.
  4. İyi diş hijyeni yalnızca dişlerinize ve diş etlerinize fayda sağlamaz. Kalp sağlığınıza da fayda sağlayabilir. 2019'da yapılan büyük bir araştırmaya göre, yüksek standartta ağız hijyenine uyan katılımcılarda atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riski azaldı. Ne olursa olsun, dişlerinizi diş ipi ile temizlemek, genel sağlığınızın yanı sıra ağız hijyeninizi de artırmanın basit bir yoludur.

diş ipi kullanan kadın

Diş İpi Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

Diş hekimleri, dişlerinizi günde iki kez 2 dakika fırçalamanızı ve günde en az bir kez diş ipi kullanmanızı önerir. Bazı insanlar sabah rutinleri sırasında diş ipi kullanmayı tercih ederken, diğerleri yatmadan önce son bir temizlik yapmayı tercih ederler. Genellikle dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanmanız önerilir. Diş ipi kullandığınızda genellikle dişlerinizin etrafındaki yiyecek parçacıklarını ve plakları gevşetirsiniz. Fırçalama eylemi daha sonra dişlerinizden ve diş eti çizgisinden temizlediğiniz plak ve parçacıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Diş etini sağlıklı tutmanın yolları
  2. Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?
  3. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  4. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?
  5. Diş lekelerine yol açan besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo