Ekim Ayı Bahçe Bakımı: Ekim Ayında Ne Ekilir?

Ekim ayı, yağmurun başladığı ve bitkilerin yoğun bir şekilde ilgi istediği bir aydır. Sonbaharın gelişiyle birlikte eski bitkilerini temizlemek ve yeni bitkilere yer açmak gerekir. İşte, Ekim ayında bahçe bakımı:
Ekim Ayı Bahçe Bakımı: Ekim Ayında Ne Ekilir?
05 Ekim 2023, 13:54

Havaların soğumaya başlaması, sıcaklıkların düşmesi ve yağmurun gelişiyle birlikte, Ekim ayında bahçede bol bol yere dökülmüş yapraklar görmeniz mümkündür. Ekim ayında yeni bitki ekmeye başlamadan önce, bahçe toparlanmalı ve solan bitkiler güzelce temizlenmelidir. Bu yüzden Ekim ayında bahçeyi toparlamak için sık sık temizlik yapmak önemlidir. İşte, Ekim ayı boyunca bahçede yapmanız gereken işler:

Ekim Ayı Bahçe Bakımı

yaprak temizliği

  1. Temizlik

Ekim ayında, yaprak dökümü yoğun bir şekilde ilerler. Bu ayda hemen hemen her bitkinin yaprak döktüğünü görebilirsiniz. Yerlerde bulunan ağaç yaprakları ve çalı yaprakları düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Bu ay boyunca haftada bir kez dökülen yaprakları temizlemeye vakit ayırın. Bu sayede bitkilerinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. 

toprak çapalama

  1. Toprağı havalandırın

Ekim ayında yapraklar temizlendikten sonra, toprak çapa veya kürek yardımı ile havalandırılmalıdır. Toprak havalandırılmazsa, gelecek dönem istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Toprağı havalandırdıktan sonra, kış gübrelemesi yapabilirsiniz. 

  1. Yaz çiçeklerinin yerini değiştirin

Sardunya, mercan gibi yaz çiçekleri, soğuktan kolayca etkilenir. Bu yüzden Ekim ayında bitkilerinizin bozulduğunu veya solduğunu görebilirsiniz. Hemen önlem almak için, soğanlı yaz çiçeklerinin soğanlarını temizleyin. Bozulan veya solan bitkileri topraktan arındırarak çöpe atın. Soğuktan etkilenen saksıları kapalı balkon, teras veya eve alın. Eğer bu bitkiler bahçede dikiliyse, rüzgardan ve yağmurdan korumak için üzerine naylon örtü sarın, etrafını korunaklı bir hale getirin. Bitkileriniz rüzgardan sallanıyorsa, destek çubuğu ekleyerek dayanıklılığını artırın. Dalı kırılan ve zayıflayan ağaçları budayın. Sarmaşıkların fazla dallarını budayın. 

çiçek ekimi

  1. Gübreleme

Toprağı havalandırdıktan sonra, bitkilerinizi uygun şekilde gübreleyin. Özellikle meyve ve sebze veren bitkileri mutlaka takviye ile desteklemeniz gerekir. Hastalanan bitkiler için yapı marketlerden veya zirai ürünler satan yerlerden ilaç alarak bitkilerinizi koruyabilirsiniz. 

  1. Çimleri temizleyin

Ekim ayında yağışların başlamasıyla birlikte toprak çamurlanır ve çim alanları kirlenir. İşe ilk olarak çim alanlarındaki yaprak, dal ve çöpleri temizleyerek başlayın. Çimlerinizi biçin ve havalandırma aleti kullanarak bahçedeki çim alanlarını havalandırın. Çimlerde zarar görmüş hastalıklı kısımları tespit ederek temizleyin. Hastalıklı alanlara ilaçlama yapın. Drenaj sorununuz varsa, en kısa zamanda çözün. Çünkü yağmur ve kar suyu, çimleri deforme eder. Çimlerin rengi soluk görünüyorsa, bu alanlara kışlık çim gübresi serpiştirin.

soğan ekimi

  1. Meyve ağaçlarını unutmayın

Yaz aylarında meyve veren ağaçların dökülen yapraklarını mutlaka temizleyin. Köklerine zarar vermeden toprağını havalandırın. Kuruyan dalları budayın. Ağacın durumuna göre organik gübre ile destekleyin. Toprağı çapaladıktan sonra, yeni meyve ağaçları dikmeye başlayabilirsiniz. 

kasımpatı

kasımpatı

Ekim Ayında Hangi Bitkiler Ekilir?

Ekim ayı, yeni bitkileri ekmek için en ideal zamanlardan biridir. Sonbaharda açan soğanlı çiçeklerin soğanlarını ekmeye başlayabilirsiniz. Ekim ayında; marul, karalahana, brokoli, dereotu, ıspanak, maydanoz, roka, kereviz ve lahana dikimi yapmaya başlayabilirsiniz. Tere, turp gibi bitkileri, bu ayda tohumdan ekerek kısa zamanda verim alabilirsiniz. Portakal, mandalina, nar ve limon fideleri ekerek kış aylarında hasat etmeye başlayabilirsiniz. 

Ekim ayında Kasımpatı, çuha çiçeği, yıldız çiçeği, abelya, anemon, aster ve helleborus gibi çiçekleri hasat etmeye başlayabilirsiniz. Bu aylarda soğuğa dayanıklı olan çiçek türlerine bahçelerinizde ve saksılarınızda yer verebilirsiniz. Ancak orkide, barış çiçeği gibi narin bitkileri içeri almayı unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Orkide nasıl budanır?
  2. Sinek kovucu bitkiler
  3. Çatı katı seracılığı nasıl yapılır?
  4. Perlit nasıl kullanılır?
  5. Uzun bitkiler nasıl desteklenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo