Bunu biliyor muydunuz?

Sermet Severöz

Lezzet.com.tr Yazarı sermetsadi.severoz@tav.aero
İki hafta evvel Bodrum’da zeytin hasatına katıldım.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne. 

Baltalı Kapı’da başlayan hasada katılım oldukça fazlaydı. 

Belli ki özelmiş hem yöresel halk hem de basın bu tip etkinliklere katılmayı.

Hasat’ta çok şaşırdığım ve sizlerle paylaşmak istediğim bilgi ise bu denli zeytin ağacına ve zeytinyağı markasına sahip Türkiye’nin, Avrupa Birliği tarafından verilen “Uluslararası Coğrafi İşaret”e sahip ilk ve tek Türk zeytinyağının Milas zeytinyağı olduğunu öğrenmek oldu. 

İlginç değil mi?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu söyleşisi, Sınır Tanımayan Şefler deneyimler ve Süreyya Üzmez’in “kaliteli zeytinyağı tanıma atölyesi” bilgi ve birikimime katkıda bulunan diğer etkinliklerden sadece bir kaçıydı. 

www.milas.bel.tr


İlk hasata Ege dokunuşları

Yine konum zeytinyağı!

Bu kez Geyikli’nın ilk zeytin hasadından sağlanan zeytinyağıyla harmanlanan Rum lezzetleri. 

Olivoyage Zeytinyağları markasının kurucusu Oya Zingal ve İstanbul Rum mutfağının gerçek temsilcilerinden Maria’s Restoran’ın sahibi Maria Ekmekçioğlu, gurmeleri Etiler’deki Rum restoranında buluşturdu. 

Bu buluşmada sofralar hangi lezzetlerle taçlandı derseniz; buyurun size Şef Pascal Afthonidis’in Olivoyage zeytinyağlarını kullanarak hazırladığı mönüden bir kaç örnek. 

Tokat Asma Yaprağı, Ayvalık Kabak Çiçeği, Hatay Balkabağı, Kilyos Yeşil Domatesi ile hazırlanan Dolma Sepeti, Ispanaklı – Peynirli Börek, Karamelize Soğanlı Fava, Çıtır Ekmek Üzeri Kokoreç ile sunulan Sıcak Meze Sepeti, Horiatiki Salatası ve Ege otları yatağında Çupra Fileto bunlardan en damağımda kalanlar...

www.olivoyage.com.tr
www.mariasrestaurant.net


Sağlıklı kaseler 

Deneyimli işletmeci Zafer Bilge’nin yarattığı bir konsept restoran inkase.

Bir kaç yıl önce İstanbul Anadolu yakasında ilk olarak Fenerbahçe’de ardından da Ataşehir’de açıldı  mekan.

Gıdanın gerçek tadını alabilelim diye yiyecekleri en sağlıklı yöntemlerle hazırlayıp, en sade haliyle sunuyorlar. 

Doğal gıda ve sağlıklı beslenmeyi yaşam felsefesi haline getirmişlerin gözdesi İnkase mutfağında daima özenle yetiştirilmiş organik ürünler en onların en taze halleri kullanılıyor.  

Kullandıkları sous vide yöntemi sayesinde ürünler pişirme esnasında lezzetinden, formundan, renginden ve en önemlisi besin değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. 

Sıra bu ürünleri özeli kaselerde harmanlamaya geliyor ki bu aşaması bir harika!

Resmen vernik atılmış gibi pırıl pırıl bu kaselerdeki sebzeler, meyveler, etler ve bakliyatlar. 

Bir kaç tavsiyede bulunmam gerekirse, yenilenen sonbahar ve kış menüsündeki sour cream ve çıtır soğanlı organik brokoli çorbasını, taze karidesli Vietnam spring rollunu, Chimichurri soslu ve taze karidesli Zoodle’sini (Zucchini spaghetti), siyah sarımsaklı aioli ile mini falafel burgerini ve de  nohut piyazlı ve firik pilavlı İnkase köftesini deneyin derim. 

www.inkase.com.tr

Haber Kategorileri

Söyleşiler