Yaz meyvelerinin en güzel hali, güneşin tatlılığını kavanozlara saklamakla başlar. Reçel ve marmelat yapmak, sadece bir mutfak geleneği değil, aynı zamanda mevsimin mutluluğunu, kokusunu ve rengini korumanın en güzel yoludur. Kahvaltı sofralarında ev yapımı reçellerin verdiği keyfi hiçbir şeyle kıyaslamak mümkün değil. Çileğin mis kokusu, vişnenin mayhoşluğu, erik ve şeftalinin sulu tadı…
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Malzemeler
1 kg çilek
1 kg şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet limonun suyu
½ çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Çilekleri ayıklayıp yıkayın. Tencereye bir kat şeker, bir kat çilek şeklinde yerleştirin. Dizme işlemini en üstte şeker kalacak şekilde tamamlayıp mümkünse bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün çilek ve şekerleri 35 dakika kadar kaynatın. Kaynarken üzerinde biriken köpükleri ara ara alın. Köpürmesini engellemek için tencerenin kenarına tereyağı da sürebilirsiniz. Limon suyu ve limon tuzunu ilave edin. Kıvamını anlamak için reçelin suyundan 1 yemek kaşığı alıp bir çay tabağına koyun. 5 dakika bekleyin. Koyulaştıysa reçeliniz olmuş demektir, altını kapatabilirsiniz. Bu aşamada parlaklık vermesi için tereyağı ilave edip karıştırın. Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltabilirsiniz.
Malzemeler
1 kg kırmızı veya sarı erik
2 bardak su
1 kg + 1 bardak toz şeker
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Erikleri yıkayın, çekirdekleriyle birlikte tencereye koyun ve 2 bardak su ilave ederek pişirin. Yumuşadıktan sonra tel süzgeçten geçirin. Süzerken çekirdekler de ayıklanacak. Püre haline gelen erikleri bir tencereye alıp üzerine şeker ilave edin. 30 dakika kaynatın. Kıvamına bakın; çok katı ise biraz su ilave edebilirsiniz. Kıvamı yerindeyse limon suyu ve limon tuzunu ekleyin. Altını kapattıktan sonra tereyağını koyun ve soğumaya bırakın.
Not: Erik marmeladı yaz aylarında bizim ada evinin vazgeçilmezidir. Çocukluk yıllarımda yan komşumuzun sarı erik ağacından toplanıp gelen meyvelerle anneannemin marmelat yaptığını çok iyi hatırlarım. Normalde kimsenin yemek istemediği fazlaca yumuşak ve tatlı sarı erikler, marmelat olduktan sonra kapış kapış giderdi. Bir dilim kızarmış ekmek üzerine tereyağı ve altın sarısı erik marmeladı. Siz sarı erik bulamazsanız başka renkleriyle de aynı tarifi uygulayabilirsiniz.
Malzemeler
1 kilo şeftali
2 bardak su
1 kilo + 1 bardak şeker
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
1 kilo şeftaliyi soyup doğrayın. İçine 2 su bardağı su koyarak pişirin. İyice piştikten sonra süzgeçten geçirin. Sonra şekerini koyup karıştırın ve 30 dakika daha pişirin. Köpüğü varsa aralarda alın. Limon ve limon tuzunu ilave edin. Kıvamını erik marmeladı tarifinde anlattığım gibi kontrol ettikten sonra ocaktan indirin. Son olarak tereyağını ilave edin.
Malzemeler
1 kg vişne
1.5 kg toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet limonun suyu
½ çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Tencereye bir kat şeker, bir kat vişne olmak üzere dizin ve kaynamaya bırakın. 40 dakika kadar kaynasın. Aralarda köpüğünü alın. Veya köpürmemesi için tencere kenarına tereyağı sürün. Kıvamını anlamak için küçük bir tabağa koyup biraz bekleyerek koyuluk derecesini değerlendirin. Sonra limon suyu ve tuzunu ilave edin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın ve tereyağı ilave edin.