Bizim evde aşure yapmak, sadece bir mutfak faaliyeti değil; bir geleneğin, bir sevginin ve birliğin ifadesidir. Bu güzel geleneği ilk olarak anneannem başlatmıştı. Aşure zamanı geldiğinde büyük kalaylı bakır kazan çıkar, tüm mahalleye yetecek kadar aşure pişerdi. Sonra annem devraldı bu geleneği, şimdi ise kazan bende. Yaz aşureleri Büyükada’da komşularıma ulaşıyor, kışın ise apartman komşularımızı, akrabalarımızı ve mahalle esnafımızı mutlu ediyor. Ofiste bile aşure bekleyen sadık bir ekip var. Her yıl “Aşure ne zaman geliyor?” soruları duyuluyor, o gün izin almayanlar bile oluyor. İşte yıllardır aynı lezzeti koruyarak hazırladığım, bol malzemeli, kıvamı yerinde ve herkesin yüzünü güldüren geleneksel aşure tarifim...

Malzemeler
- ½ kg buğday
- ½ kg kuru fasulye
- ½ kg nohut
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 avuç pirinç
- 250 gr kuru üzüm
- 300 gr kuru kayısı
- 150 gr kuş üzümü
- 2 kg toz şeker
- 1 paket vanilya
Süslemek için:
- Tarçın, toz karanfil, kabuğu soyulmuş tatlı badem, fındık, ceviz, mevsimine göre nar taneleri, kuş üzümü, kuru kayısı, çam fıstığı
Hazırlanışı
- Nohut, mercimek, fasulye ve buğdayı bir gece önceden ıslatın. Ara ara suyunu değiştirerek bekletin. Ertesi gün tüm bakliyatları ayrı ayrı haşlayın.
- Buğdayı haşlarken üzerine 2.5 katı kadar su ilave edin; çünkü tüm malzemeler bu buğday suyunda pişecek. Kaynarken içerisine bir avuç pirinç ekleyin; pirinç buğdayın suyunu kıvamlandıracaktır. Buğday iyice pişip, suyu da kıvam alınca haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin.
- Ardından, yıkayıp süzdüğünüz kuru üzüm, haşlanmış mercimek ve küçük küçük doğranmış kuru kayısıları ekleyin. Bu aşamada vanilyayı da tencereye ilave edin; vanilya, bakliyat kokularını bastırmaya yardımcı olur.
- Şekeri ekleyin ve karışımı yaklaşık 30 dakika kısık ateşte kaynatın. Şeker eklendikten sonra tencerenin dibi tutabilir, bu yüzden ara ara karıştırmayı unutmayın. Kıvamını kontrol etmek için bir kaşık aşureyi küçük bir tabağa alıp biraz soğumasını bekleyin; böylece ne kadar koyulaştığını görebilirsiniz.
- Hazır olan aşureyi kaplara boşaltın. Üzerini arzuya göre tarçın, toz karanfil, fındık, ceviz, nar taneleri, kuş üzümü veya çam fıstığı ile süsleyin.
Ferhan Kaya’nın zeytinyağlı tariflerine dair yazısının devamı, Lezzet Dergisi’nin Haziran–Temmuz sayısında sizleri bekliyor. Lezzet dolu tarifleri kaçırmayın!