Yemek İyi Gelir, İyileştirir...

Balçiçek İlter

Lezzet.com.tr Yazarı bbalcicek@gmail.com
Geçtiğimiz hafta Londra'da Türk şefler bu sefer depremden etkilenen bölge insanı için yemek pişirdiler, yemeği anlattılar, gelecek hayallerinden bahsettiler... Buyrun ''Gıdanın beşiği buluşması'' notlarına...

Yemek sadece gıda değildir.

Yemek güven, yemek aşk, yemek toplum demektir...

Değişik mutfakları birleştirmek, yemek anılarını paylaşmak iyileşme sürecinin bir parçasıdır...

Yemek geçmişle geleceği birleştirir...

 

Londra'da Thames Nehri'nin kıyısında tarihi  ''Old Billingsgate'' binasındayız. Mehmet Gürs ve Cemre Torun'un  'Cradle of Food/Gıdanın Beşiği'' başlıklı etkinliğine tanıklık etmek için buluştuk aslında. İlk duyduğumda bayağı heyecanlanmıştım. Sadece bütün şeflerin bir araya gelip yemek pişirmelerini izlemenin yanı sıra düzenlenecek etkinliği gelirinin deprem bölgesindeki küçük üreticilere gideceğini öğrenmek müthiş duygulandırmıştı beni. Old Billingsgate 19. Yy  da balık hali olarak inşa edilen enfes bir bina, 1982 yılında müthiş bir restorasyonla Londra'nın önemli etkinlik alanlarından bir haline getirilmiş.  Geçmişten günümüze gıdanın ve yemeğin önemine dikkat çeken yöresel tatları hatırlatan ''Gıdanın beşiği'' aslında bir yemek konferansı ve deprem bölgesi için bir bağış toplantısıydı. Etkinliğin sponsorluğunu Mey Diaggeo üstlenmişti.

Bilet satışlarından ve bağışlardan elde edilen tüm gelir, Turkey Mozaik Foundation ve Türkiye’de Hayata Destek Derneği aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine destek olarak dağıtıldı.  

İlk gün bir sonraki öğle yemeğinin yemekleri imece usulü yapıldı. Evet yanlış okumadınız. Şefler, restoran sahipleri, gazeteciler sosyal medyacılar derken, hemen herkes bir tabak yapımına katkıda bulundu. Sanatçı Serra Yılmaz dolma sarıyordu örneğin... Hepimizi organizasyonun bir parçası gibi hissettiren de buydu galiba, çorbada senin de tuzun bulunsun. Sevgili Cemre'nin dediği gibi yemekleri ''100 el hazırladı''.

Beni en çok etkileyen ise, belki de Cemre Torun ve Mehmet Gürs gibi bu tip sahnelere son derece alışık olan iki ismin gerçek heyecanlarıydı. Konuşmalarından aklımda kalan aslında ''gıdanın" ne kadar koruyucu, önemseyici ve ulaşılabilir bir anlamı olduğunu zaman zaman unuttuğumuzdu. Evet yemek birleştirir, yemek iyileştirir. Yemek masası, o sofralar, nerede olursanız olun ne yiyorsanız yiyin insana iyi gelir. Önemli olan ne hissettiğinizdir. Konferansın ilk konuşmacısı Michelin yıldızlı şefimiz Maksut Aşkar idi. Onu özel kılan kuşkusuz sadece yıldızları değil, memleketi Hatay'ı temsil ediyor oluşuydu. Son derece duygulu bir konuşma yaptı, zaten bölgeyi depremden sonra görüp içinizin acımamsı mümkün değil. Maksut, ilk günden itibaren bölgeye koşup canla başla çalışan yemek pişiren, yardım eden bir şefti, tek bir sosyal medya postu paylaşmadan üstelik. O gün de bölge için atıyordu yüreği bugün de Londra'da memleketini anlatırken. Dedi ki ''deprem tarihimize bakın, 115, 526, 1138, 1202, 1876, 2023... hepsinden ayağa kalkmış küllerimizden doğmuşuz, yine yapacağız, yepyeni tariflerle... Eski geleneklerimizle geleceğimizi oluşturacağız...''

 

Konferansta çok kıymetli konuşmacılar vardı. Filiz Hösükoğlu Gaziantep benim içim ne ifade ediyor diye başladı sözlerine, ardından Londra ''Çağla ve Pirpirin Aş''ı ile tanıştı... Tangör Tan, Gaziantep'li Ahmet Amca, Tireli Vildan teyze aracılığıyla baklava anlattı, üzüm anlattı, ardından çam balının nasıl oluştuğunu anlattı. Müthiş ilham vericiydi.

En etkilendiğim konuşmalardan biri ise kadınaların hayatına ''yemek'' ile dokunan ve göçmen kadınların istihdamı için canla başla çalışıp bir vakıf kuran şef Jessica Rosval'a aitti. Gerçekten de yemek birleştiriyor, umut veriyor, güç veriyor ve kuşkusuz iyileştiriyor.

 

Bir önceki gün imece usulü hazırlanan yemekte ne mi vardı? Ne yoktu ki? Şef Somer Sivrioğlu  çağla kebabı yapmıştı örneğin, humus vardı, babagannuş, zeytin salataları, tabule, içli köfte, kuru patlıcan dolması, sini kebabı... Aklıma ilk gelenler. Peki kimler destek oldu, kimler yemek pişirdi? Yazmazsam teşekkür etmezsem olmaz, büyük emekleri var... Ahmet Dede/ Anna Sortun/ Berkok Yüksel/Burçak Kazdal/Cem Adıyaman/ Cem Mirap/ Cihan Çetinkaya/Deniz Alphan/ Emre Şen/ Esen Hünal/ Esra Muslu/Fatih Akerdem/Filiz Hösükoğlu/Hus Vedat/Hülya Ekşigil/Imad Al Arnab/İnanç Çelengil/İsa Bal/Kardelen Soyalp/ Kemal Demirasal/Leen Al Zaben/ Levon Bağış/ Lotta Jörgensen/ Maksut Aşkar/ Mehmet Akdağ/ Moyin Halabi/Mohammad Orfali/ Murat Deniz Temel/Murat Güllü/ Mustafa Özgüler/Oğul Türkkan/Özhan Zengin/ Reyhan Ülker/Sandra Kaya/Şemsa Denizel/ Seray Öztürk/Sinan Büdeyri/Sinan Hamamsarılar/Somer Sivrioğlu/Süleyman Gülüm/Şahin Erdal/ Tangör Tan/Tülin Bozüyük/Tuba Şatana /Yaren Çapar

Bir teşekkür de müthiş bir organizasyona imza attıkları bölgeye hatırı sayılır yardım topladıkları ve en çok da yemeğin iyileştirici gücünü hatırlattıkları için Cemre Torun ve Mehmet Gürs'e...

Haber Kategorileri

Söyleşiler