İstanbul ve Alaçatı'dan 4 Mekan Tavsiyesi

Balçiçek İlter

Lezzet.com.tr Yazarı bbalcicek@gmail.com
Yaz aylarının keyfini çıkarırken lezzet tutkunlarına özel 2 mekan İstanbul'dan ve 2 mekan Alaçatı'dan olacak şekilde toplamda 4 farklı mekan önerisiyle geldim. Bakalım sizin favoriniz hangisi olacak?

İstanbul'dan 2 Tavsiye..

Baylan Bebek

Aslında Kup Griye ile girdi hayatıma. Tatmadınız mı yoksa? İstanbullular arasında neredeyse Baylan adı kadar meşhur olan Kup Griye’nin geçmişi 1954 yılına dayanıyor. O dönemlerde Baylan’ın Karaköy şubesine uğrayan İstanbullular burada giderek hızlanan hayat ritimlerine uygun bir şekilde, ayaküstü yüksek bankoya dayanarak veya bar sandalyelerinde oturarak daha önce tatmadıkları yepyeni bir lezzetle tanışırlar. Özellikle sıcak yaz aylarında ideal bir lezzet kaçamağı sunan dondurmalı, kremalı kuplar ise en çok rağbet gören “alafranga” tatlılardan olur. Baylan’ın icadı olan ve bazı Avrupa pastanelerinde bugün “Coupe Baylan” olarak satılan Kup Griye ise vanilyalı ve karamelli dondurmanın krem şanti, balbadem ve karamel sosu karışımıdır. Tadını söylememe gerek var mı?


Bir kaç gün önce Bebek Şubesi'ne kahvaltıya gittim. Manzarayı söylememe zaten gerek yok, tek kelimeyle müthiş denizin ortasında gibisiniz. Kahvaltı mönüsü oldukça geniş. Mönü Alain Ducasse ekibi tarafından titizlikle hazırlanmış. Mutfak şefi Tim Briggs bakın ne diyor: “Tek isteğimiz; misafirlerimizin kendilerini evlerinde hissetmeleri. Baylan’da misafirlerimizin keyif almalarını ve kendilerini mükemmel hissetmelerini arzu ediyoruz. Bizim için kalite çok önemli. Menümüzde, taze ve yöresel ürünler kullanıyoruz. Bütün yemeklerimizin standartların dışında olmasını ve özel tatlar içermesini istiyoruz.”


Yapmışlar da.. inanılmaz bir mönü var. Sadece kahvaltı değil tabii. Ben çırpılmış beyaz yedim. Yumurta beyazı, yeşil biber maydanoz, dereotu ve üç çeşit peynir. Tek kelimeyle müthişti. Yemeğe ayrıca gideceğim, onu da yazarım. Ailecek tercih edebilirsiniz.


Beca

Dekorasyonuna bayıldım. Akatlar'da tamamen tesadüfen keşfettim. Açık mutfağı, oturma düzeni, güler yüzlü personeli derken oturdum kaldım. Peki ne mi yenir? İtalyan mutfağına dair herşey pizzalar, makarnalar, ayrıca bayıldığım edamame, spring roll, burrata gibi klasik başlangıçlar... 


Trüf soslu ponzu mantar ya da yeşil peynirli jalepeno soslu karnabahar gibi her yerde bulunamayacak seçenekleri de deneyebilirsiniz. Sultani bezelye ve pesto sos ile hazırlanan bahar makarnası müthiş! İsli yoğurtlu köfte ise favorim. Aynı hafta ''living room'' larında özel bir partiye davetliydim, şöyle diyebilirim işlerini çoook güzel yapıyorlar, Beca'ya mutlaka gidin.

Adres: Akat Mah Zeytinoğlu Cad, Yeşim Sk. No:3, 34335 Beşiktaş

Alaçatı'dan 2 Tavsiye..

Yumami

Sevgili Burak (Altındağ)’ın yeme içme girişimi Yumami'yi bilen var mı aranızda? Sokak lezzetleri kültürünü DEKK İstanbul’da başlattı, çok da iyi yaptı. Açık hava deneyimiyle başlayan macera bu yaz Alaçatı’da Elias Beach ve Eggs and Bakes'te devam ediyor. Alaçatı'da kaçırılmaması gereken lezzetlerden. Ne mi yiyeceğiz? Hepsiniiii. 


Yumami Burger ve Mush and Truf Burger ve Hot Dog severler için de Yumami Dog ve Mush Dog Bu arada ben Tiftik Etli Dürüme de bayıldım. Aranızda veganım diyen varsa vegan nohut dürüm bile var. Neyse, tatilde yeniyor da yeniyor işte, dönüşte diyet yaparız...


Vıento Hotel Sota Restoran

''Bir Alaçatı masalı'' diyor sevgili Figen Erbaş (Otelin sahibi) ve boşuna da demiyor... Otel zaten şahane Alaçatı'da kendimi evde hissettiğim tek yer. Geçtiğimiz haftalarda lynskincare davetimi orada yaptım. Yine müthiş ağırladılar bizi. Restoran da yok yok. Bugün size restorandan bahsedeceğim. 


Denizin özel lezzetlerinden canlı istiridye, canlı ıstakoz, yengeç ve midye çeşitlerine kadar müthiş geniş bir menü. Her malzemenin yöresel ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş ve coğrafi etiketli olmasına özen gösteriyorlar. ''Bu sayede ülkemizin küçük ve yerel üreticisine destek oluyoruz'' diyorlar. Ve bağırış çağırış olamayan bir canlı müzik ziyafeti. 


Sota Alaçatı'da mutlaka yemek yemelisiniz! Çünkü yemekler, kızartmalar ve hamur işleri Ayvalık ve Seferihisar’daki kendi zeytinliklerinden gelen halis sızma zeytinyağı ile ve yayık tereyağı ile üretiliyor. Farkı hissedeceksiniz Zeytinyağları, Gödence köyündeki eski değirmende soğuk sıkım taş baskı yöntemiyle sıkılıyormuş.

Adres: Yeni Mecidiye Mah. 1039 Sok. No:18 Alaçatı İzmir / Türkiye
Telefon: 0 232 716 95 85

Haber Kategorileri

Mekan Rehberleri