Cumhuriyet Öncesi Son Akşam Yemeği

Balçiçek İlter

Lezzet.com.tr Yazarı bbalcicek@gmail.com
Son akşam yemeği isimli filmin ön gösteriminde Cumhuriyet'in ilanından bir gece önceki mönü Usla Akademi şefleri tarafından hazırlandı.

27 Ekim'de vizyona girecek 'Son akşam yemeği' isimli filmin ön gösteriminde bizi bir sürpriz bekliyordu. Cumhuriyet'in ilanından bir gece önceki mönüyü Usla Akademi şefleri yemeği birebir uyguladılar, biz de tatma fırsatına sahip olduk. Filmi sakın kaçırmayın. Çok etkilendim. Eee mönüye gelince... Çankaya Sofrası'nın eve taşımadık demeyin... Buyrun tariflere...

Hünkar Tarhana Çorbası

Malzemeler:

  1. 350 gr. Süzme yoğurt
  2. 1 bütün ve ek olarak 2 bayat ekmek
  3. 3 su bardağı et suyu
  4. 50 gr tereyağ
  5. Tuz
  6. Kırmızı toz biber

Yapılışı:

  1. Öncelikle yoğurda  1 bayat ekmeğin içini ilave edip blenderdan geçirin. Bu karışımı 8 saat bekletin. Hazırladığınız karışımı tencereye alın ve tuz ekleyin Ardından et suyunu yavaş yavaş ekleyerek pişirin. İki didlm bayat ekmeği küp küp doğrayın. Tereyağını tavada kızdırıp ekmekleri kızartın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırıp üzerine kırmızı toz biber serpin.

Marmarina

Malzemeler:

  1. 2 adet yufka
  2. 1 kg ıspanak
  3. 1 küçük kase rendelenmiş kaşar
  4. 3 kaşık tereyağ
  5. 300 gr beyaz peynir
  6. 3 yumurta
  7. 1-2 tatlı kaşığı karabiber ve tuz

Yapılışı:

  1. Temizlediğiniz ıspanakları 2-3 dakika çevirin. Yufkaları daha önce yağladığınız tepsiye yerleştirin. Ispanakları yufkanın üzerine yayın ve üstüne eritilmiş tereyağ dökün. Bir kasede yumurtaları çırpıp içine peyniri karabiberi ekleyip ıspanağın üzerine yayın . Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpiştirip önceden ısıtılmış fırında 180 derecede istediğimiz kıvama gelinceye kadar pişirin.

Saray Kebabı

Malzemeler:

  1. 500 gr dana kuşbaşı
  2. 250 gr mantar
  3. 2-3 kaşık tereyağ
  4. 1 adet orta boy soğan
  5. 2 su bardağı sıcak su
  6. 3-4 yemek kaşığı krema
  7. Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  1. Dörde böldüğünüz mantarları limonlu suda bekletin. Soğanları ince ince doğrayın. Tereyağını orta ateşte eritin. Soğanları kavurun. Ardından etleri rengi değişinceye kadar kavurun. Mantarları ekleyip biraz daha kavurunca 2 bardak sıcak su ekleyin. Karabiber tuz ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sonra kremayı ekleyip kıvama getirin. Eğer yemek suyunu tam çektiyse yarım çay bardağı su ekleyin ve 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.

Helva-i Hakani

Malzemeler:

  1. 70 gr un
  2. 60 gr mısır nişastası
  3. 60 gr pirinç unu
  4. 60 gr tereyağ
  5. 100 gr toz badem
  6. 40 gr kabuksuz ya da file badem
  7. Şerbeti için: 1lt süt 600 gr toz şeker

Yapılışı:

  1. Şerbet için süt ve şekeri bir tencere kaynatın. Ocağın altını en kısa getirip şerbeti sıcak tutmaya devam edin. Un, mısır nişastası ve pirinç ununu karıştırıp tereyağda tavada kavurun. Rengi değişmeye başlayınca toz bademi ve rengi karamel kıvamına gelince 20 dakika kadar kavurun. Sonra dinlendirin. Başka bir tavada bademleri kavurun.helvayı servis tabağına alıp kavrulan bademlerle ve şerbetle servis edin. Helvanın lezzetini arttırmak için tabakları gülsuyu ile silebilirsiniz.

Haber Kategorileri

Söyleşiler