Zeytinyağlı barbunya yaparken en önemli püf noktası, barbunyayı kısık ateşte yavaş yavaş pişirerek zeytinyağının aromasını içine çekmesini sağlamaktır. Soğanı bol kullanmak ve sabırla kavurmak yemeğe tatlı bir lezzet katar. Soğuk servis edilip üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirildiğinde, barbunya en lezzetli haline ulaşır.
Barbunyayı (özellikle kuru barbunya ise) kısa bir süre haşlayıp suyunu süzmek, gaz yapıcı etkisini azaltır ve kabuklarının soyulmasını kolaylaştırır. Zeytinyağında pembeleşinceye kadar yavaşça kavrulmuş soğanlar, tatlımsı bir lezzet verir. Soğanın yanmamasına dikkat edin. Barbunya kısık ateşte yavaş yavaş pişmeli. Bu, zeytinyağının sebzeyle iyice bütünleşmesini sağlar.
Küp doğranmış havuç mutlaka eklenmeli. Patates opsiyoneldir ama yemeği daha dolgun yapar. Renk ve asidite için domates rendesi veya az miktarda domates salçası kullanılabilir. Taze domates kullanacaksanız kabuğunu soymanız iyi olur.
Zeytinyağlı barbunya, en az birkaç saat dolapta dinlendikten sonra, soğuk servis edildiğinde en güzel halini alır. Servisten önce üzerine biraz daha sızma zeytinyağı gezdirirseniz hem parlaklık hem de ekstra aroma kazanır. Yanında limon dilimiyle servis yapın, isteyen üzerine sıkabilir. İnce kıyılmış maydanoz da tazelik katar.